Politiek verwoord

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Bernard Smalbraak van D66 Dalfsen aan het woord.

Deze week kwam mijn dochter terug van 3 maanden reizen in Midden Amerika. Ze had haar bachelor gehaald en wilde rondreizen. Enige gebied dat tijdens het plannen in december en januari echt open was, was Midden Amerika. De keuze was dus simpel. En ze heeft een prachtige tijd gehad. Alleen op 10.000 km afstand van Oekraïne is de perceptie van de oorlog een heel andere dan bij ons. En dat we hier dagelijks in Europa er mee te maken hebben, kon zij zich niet voorstellen. Uiteraard is de perceptie in Oekraïne zelf ook nog weer heel anders.
Deze week was er in Lemelerveld ook verschil in perceptie. De ene ziet arme vluchtelingen die huis en haard gedwongen verlaten hebben en welke opvang, rust en begeleiding nodig hebben. De andere ziet een stel opgelaten adolescenten die je beter in de stad kan huisvesten of beter nog, terug sturen naar waar ze vandaan kwamen.

En probleem is, dat we zolang we niet exact weten wie er komen en wat hun intentie is, beide percepties wellicht een punt hebben.
Uitgaan van het goede is een fijne gedacht maar soms naïef, uitgaan van het foute is hardvochtig en egoïstisch, maar soms wel realistisch.
Maar je kan feitelijk ook de emotie wat uitsluiten en kijken naar de feiten. We hebben als Dalfsen een plicht tot opvang. Velen in onze gemeente zijn dat met de landelijke overheid eens, gelet op vele privé initiatieven met betrekking tot opvang van Oekraïners. 187 huishoudens in onze gemeente vangen Oekraïners op!
Maar als we toch moeten opvangen; blijven er feitelijk twee vragen over: Willen we jongeren opvangen en willen we ze in de Lantaarn opvangen?

Wat ik begrijp van iedereen die hier verstand van heeft, is dat je je handen mag dichtvouwen met jongeren. De opvang daarvan leidt zelden tot nooit tot overlast en de problematiek waar ze tegenaan lopen, is vaak wat minder weerbarstig. Taalachterstand bijvoorbeeld is minder lang een probleem dan bij ouderen en velen gaan gewoon naar school en hangen niet lamlendig rond.
Blijft over de locatie. Dit vind ik een lastige. Ik zie niet één, twee, drie een andere, betere, locatie, wel lijkt het me redelijk ver weg van alles en ligt de N348 er wel heel dicht langs. Omwonenden heb je overal en zoals gezegd, de overlast is bij jongeren feitelijk een niet bestaand probleem. Maar of de locatie geschikt is? Welnu, dat is feitelijk het enige dat op dit moment speelt en juist de reden van onderzoek. En mooi dat we dat laten beoordelen door mensen die hier ervaringen mee hebben. Want als enige beschikken zij over het juiste perspectief.

Bernard Smalbraak
D66 Dalfsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.