‘Na vijf weken stond ik weer op de tennisbaan’

Hartklepoperaties bij Isala Hartcentrum via kleine opening in het lichaam

(Advertorial)

ZWOLLE – Via een sneetje in zijn lies kreeg Ruud Tjallema (85) ruim een jaar geleden een clip op zijn lekkende hartklep (mitraclip). “Eerst twijfelde ik of ik het wel moest doen. Maar ik ben blij dat ik het wel heb gedaan. De ingreep zelf stelt niet veel voor. Ik heb geen pijn gehad en na vijf weken stond ik weer op de tennisbaan.”

Het was tijdens een sportmedische keuring dat de hartproblemen van Tjallema werden ontdekt. “Die keuring deed ik omdat ik op het punt stond naar het buitenland te gaan voor de Europese tennisclubkampioenschappen voor veteranen. Op de polikliniek van Isala Hartcentrum vertelde cardioloog Harmanides mij dat mijn mitralisklep lekte. Het was toen nog niet heel ernstig. Wel was zijn advies om niet meer zo fanatiek te tennissen. Dat wilde ik natuurlijk liever niet horen. Maar op zijn advies ben ik gaan dubbelen in plaats van single.”

Toen de klachten verergerden, stelde Hermanides Tjallema voor om te opereren en een mitraclip te plaatsen. Via een sneetje in de lies zou de mitraclip op de juiste plek worden gezet. Dus geen openhartoperatie. Tjallema: ‘Inmiddels merkte ik dat ik tijdens het tennissen kortademiger was. Ook het huis stofzuigen ging niet meer zo vlot. Dus ik dacht er over na. Maar toen ik las over mogelijke complicaties, begon ik toch te twijfelen. Een vriend van mij en Hermanides trokken mij over de streep. Volgens de cardioloog was ik verder goed gezond en kon ik de ingreep prima aan.”

Snel herstel

Op een maandagochtend was het zo ver. Tjallema: ‘Ik stond om negen uur op de planning en voor tien uur was de ingreep al klaar. Twee dagen later ging ik al weer naar huis. Omdat de klep via de lies was geplaatst en niet met een openhartoperatie, herstelde ik snel. Binnen een week haalde ik zelf mijn boodschappen weer en werkte ik in de tuin. Drie weken later reden wij naar mijn kinderen die in Amsterdam wonen en vijf weken later stond ik dus weer op de tennisbaan. Toch viel dat nog wel tegen moet ik eerlijk zeggen. Maar een fysiotherapeut legde mij uit dat ik geduld moest hebben. Ik ben op leeftijd en dan duurt het herstel langer. Na drie maanden kon ik echt weer lekker tennissen.”
“Ik ben blij met de uitkomst van de operatie. Ik voelde mij na de ingreep echt fitter dan er voor. Dus sta je voor die keuze, doe het vooral. Echt, een kies laten trekken bij de tandarts is vervelender.”’

Razendsnel

Ruim twaalf jaar geleden plaatsten de vakgroepen Cardiologie en Thoraxchirurgie van Isala Hartcentrum voor de eerste keer een nieuwe aortaklep via een kleine opening bij de lies in plaats van een openhartoperatie. Acht jaar geleden werd door de vakgroep Cardiologie op dezelfde manier voor het eerst een Mitraclip geplaatst op een lekkende mitralisklep. Sindsdien ontwikkelen deze technieken zich razendsnel. Interventiecardioloog Rik Hermanides is enthousiast. “Deze ingrepen waarbij wij geen grote snee in het lichaam hoeven te maken (minimaal invasief), maakt dat wij een steeds grotere groep patiënten veilig en goed kunnen behandelen. Bovendien herstellen ze na de ingreep vlot.”
Het plaatsen van een nieuwe aortaklep, ook wel TAVI (Transcutaneous Aortic Valve Implantation) genoemd, kan via de liesslagader (ca 80 procent), sleutelbeenslagader of via een kleine opening in de linker borstwand of het borstbeen. Rik: “De oude aortaklep halen wij overigens niet weg. De stentframe, waarin de nieuwe klep zit, drukt de oorspronkelijke klep weg tegen de wand. Na de volledige ontplooiing van het stentframe ontvouwt in het stentframe de nieuwe klep.”

Goed nieuws

De mitralisklep is een ander type klep. Rik: “Bij mitralisklep lekkage moet je goed kijken naar de oorzaak van de lekkage. Via de liesader plaatsen wij een Mitraclip op de lekkende mitralisklep. Daarmee verhelp je de lekkage. Deze behandeling passen wij toe bij oudere patiënten en bij patiënten die meerdere aandoeningen hebben, waardoor zij een grote hartoperatie onder algehele narcose niet aankunnen. Wie voor welke behandeling in aanmerking komt, bespreken de interventiecardiologen samen met de hartchirurgen. Goed nieuws is dat wij nu meer patiënten kunnen behandelen. Bijvoorbeeld patiënten die anders waren uitbehandeld. Nu kunnen zij na de ingreep weer wandelen, fietsen of zoals meneer Tjallema zelfs weer een balletje slaan op de tennisbaan.”

Zeer veilig

Tijdens de covid-pandemie werden overal veel operaties uitgesteld, omdat thoraxanesthesiologen en anesthesiemedewerkers nodig waren op de IC. Rik: “Wij wisten dat de UMC’s in Amsterdam en Rotterdam TAVI’s via de liesslagader verrichtten zonder algehele narcose. Wij hebben daar meegekeken, een protocol gemaakt en zijn hiermee sinds oktober 2020 gestart. Ook dit klepprogramma loopt hartstikke goed met zeer goede resultaten. Omdat de patiënt niet onder narcose gaat en slechts plaatselijke verdoving krijgt, is hij nog sneller weer op de been. Bovendien is de kans op een delier kleiner en na de ingreep kun je direct zien of patiënten alert reageren. Het is zeer veilig en patiënten zijn tevreden.”

Meer informatie: isala.nl/hartcentrum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.