‘Het is een berg die tot de verbeelding spreekt’

0229853_Bernard_Bos_ALS.JPG
.

Bernard Bos gaat voor de laatste keer de Mont Ventoux op voor ALS

DALFSEN – Als hij op donderdag 9 juni opnieuw de Mont Ventoux op gaat, doet Dalfsenaar Bernard Bos (72) voor de tiende en tevens laatste keer mee aan de Tour du ALS, een evenement waar hij mede de aanzet toe gaf. Hij maakt dan weer deel uit van het Team Dalfsen, dat dit jaar voor de negende keer meedoet, ditmaal met acht deelnemers.

In 2011 nam hij er het initiatief toe, samen met een jonge collega die in dat jaar leed aan de spier- en zenuwziekte ALS. “Die collega kreeg de kans om eerst op de jaarlijkse avond van de personeelsvereniging, en later op een studiedag, te vertellen over haar leven met ALS”, vertelt Bos, destijds algemeen directeur in het basisonderwijs. “Dat vond ik een indrukwekkend verhaal, en twee dingen werden me duidelijk: er was behoefte aan meer bekendheid over de ziekte en aan meer geld voor wetenschappelijk onderzoek.” In dat eerste jaar ging hij met een team van school mee, maar enkele maanden later startte hij het Team Dalfsen op, dat geld bijeen ging brengen via sponsoring.

Iconische berg

Het sportieve doel: het één- of meermalen bedwingen van de Mont Ventoux, de iconische berg die bekend werd door de Tour de France. “Aanvankelijk wilden we als initiatiefnemers elk jaar voor een andere bergtop kiezen, maar we merkten dat de Ventoux sterk tot de verbeelding sprak van de deelnemers”, vertelt hij. “Omdat de top zo’n duizend meter hoger ligt dan de omringende bergen, heb je een fantastisch uitzicht. Bij helder weer kun je zelfs de besneeuwde toppen van de Alpen zien. Daarnaast zien de hoogste regionen eruit als een soort maanlandschap, waar ook nog eens veel wind staat. Het is dus echt afzien, en daardoor is het tevens een – weliswaar zwakke – metafoor voor de strijd die ALS-patiënten moeten aangaan.”
Door de steile klim en de sterk wisselende weersomstandigheden is het bedwingen bovendien niet zonder risico. “Ik heb er alle weersomstandigheden meegemaakt”, zegt Bos. “Zelfs een keer met zwaar onweer, waarbij de bliksem dertig meter verderop insloeg in een boom. Maar in de meeste gevallen was het goed tot prachtig weer.”

Nog geen doorbraak

De eerste editie leverde naast veel publiciteit in totaal ruim 100.000 euro op. “Ik schat dat de teller over al die jaren boven de tien miljoen uitkomt”, denkt Bos. “Daarnaast is ALS nu veel bekender dan voorheen. En hoewel er veel vorderingen zijn gemaakt in het wetenschappelijk onderzoek waaraan de opbrengst is besteed, is de doorbraak er nog niet gekomen. Het is helaas nog altijd een dodelijke ziekte waaraan de meeste patiënten binnen drie tot vijf jaar komen te overlijden. Het is een complexe ziekte met meerdere oorzaken. Het kán een erfelijke aandoening zijn, zo weten we op basis van uitgebreid DNA-onderzoek, maar dat is niet altijd zo. We kunnen het allemaal krijgen.”

Bos, die in het verleden soms drie keer de berg op ging, wil dit op 9 juni ‘slechts’ eenmaal doen. “De leeftijd gaat een rol spelen, dat moet je accepteren.” Als hij er na de jubileumeditie mee stopt, hoeft dat niet het einde te zijn van de deelname van Team Dalfsen aan de Tour du ALS. “Er liggen draaiboeken klaar, ook voor onze andere sponsoractiviteiten, zoals de nieuwjaarsduik en de wijnverkoop. Natuurlijk hopen we dat zich nieuwe belangstellenden aanmelden om het stokje over te nemen.” Wie daarover meer wil weten, kan informatie en contactgegevens vinden op www.teamdalfsen.nl. donaties en sponsorbedragen kunnen via de website worden aangemeld.

Bernard Bos neemt als teamcaptain van Team Dalfsen deze zomer voor de laatste keer deel aan de Tour du ALS: de beklimming van de Mont Ventoux.

Tekst/foto: Hans Keesmaat

Meer foto's

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.