Het Boek van de Week

0227539_BvdW.jpg
.

‘Hoe maak je alles glutenvrij’ van Becky Excell

Er zijn steeds meer mensen die glutenvrij willen of moeten eten. Er zijn daarom ook steeds meer glutenvrije producten te koop. Vaak aan de prijzige kant, het kost blijkbaar veel moeite en geld om iets uit een product te halen. Becky Excell kreeg twaalf jaar geleden te horen dat ze last heeft van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Al de heerlijke dingen die ze zo graag at, kwamen op de verboden lijst te staan. Ze nam er geen genoegen mee en ging op ontdekkingstocht in glutenvrijland. Haar bucketlist bevatte 100 gerechten, van brood tot gebak, van huiselijke recepten tot afhaaletenswaren als chinees en curry. Als ze die nu eens makkelijk en glutenvrij zou kunnen maken! Dan hoefde ze niets meer van haar favoriete gerechten te missen.

Stoomcursus

Het boek begint met een stoomcursus glutenvrij koken, gevolgd door glutenvrije ingrediënten en vervangers uit de voorraadkast. Er is een onontbeerlijke legenda waar bij elk gerecht aangegeven wordt dat het behalve glutenvrij ook vegetarisch, vegan, zuivelvrij, lactosevrij, lactosearm of FODMAP-arm is. Dat laatste is voor mensen met PDS. In het hoofdstuk van de basis ingrediënten verschillende deegsoorten, pasta, mie, jus, zelfrijzend bakmeel, bloem en custard. Duidelijke aanwijzingen voor bereiding (die echt makkelijk is) maar ook voor het bewaren. Alles apart zetten, duidelijke labels, ervoor zorgen er geen kruisbestuiving is, Excell blijft het benadrukken.

Bakken maar!

En dan: bakken maar! Te beginnen met brood, ontbijt en brunch. Bijvoorbeeld boerenbrood, bolletjes met kaas of Franse baguettes. Dan volgen de voorgerechten en snacks als spare ribs, Yorkshire pudding of vleespasteitjes. Via de afhaalrecepten, de huiselijke gerechten en het gebak belanden we bij de desserts. Rijk gevulde eclairs, een romige citroentaart, een trifle zoals tante Caroly die maakte, en als uitsmijter een lemon curd. Om je vingers bij af te likken.

Regie

Een heerlijk kookboek, niet alleen om de recepten, ook de toon van Excell is bemoedigend. Als ervaringsdeskundige deelt ze haar tips en trucs, promoot ze het zelf maken van basis ingrediënten en geeft zo een medelotgenoot het gevoel zelf weer de regie over het eetpatroon te krijgen. Dat is misschien wel de grootste winst van dit fijne kookboek.

Het boek ‘Hoe maak je alles glutenvrij‘ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl
Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/