Eerste editie zet Vintage Grooves op de kaart als gevarieerd retro-evenement

0229192_vintage.JPG
.

NIEUWLEUSEN – Het was veel meer dan alleen een beurs voor grammofoonplaten. Het diverse aanbod maakte het evenement Vintage Grooves, afgelopen zaterdag in Kulturhus De Spil in Nieuwleusen, tot een evenement met een vrij uniek karakter.

De beurs voor de tegenwoordig weer zeer populaire vinylplaten vormde de basis, maar werd omgeven door allerlei zaken die inspelen op de trend naar nostalgie en retro. Van een breeduit neergezette miniatuurspoorbaan tot oude radio’s en bijbehorende onderdelen, en van ‘vintage’ kleding en meubelen tot oude legervoertuigen waarmee vanaf het plein voor De Spil ritjes door het dorp gemaakt konden worden. Dalfsenaar ‘Cigarbox’ Henri Grootenhuis verzorgde workshops ‘cigarbox’ bouwen, oftewel: hoe je met een sigarenkistje of een andersoortig rechthoekig doosje als basis een gitaar in elkaar kunt zetten. Tamelijk primitief, met één, twee of drie snaren, maar waarmee je – zeker in versterkte vorm – een heel stevig gitaargeluid kunt neerzetten.

Wie van al die nostalgie nog niet genoeg had, kon tegen een gereduceerd tarief een uitstapje maken naar het verderop gelegen Grammofoonmuseum. Dat was één van de partners die meewerkte aan het evenement, naast De Spil, de regionale omroep RTV Vechtdal en de in De Spil gehuisveste MEC Muziekschool. De laatste zorgde de gehele dag en avond door voor ‘live’ muziekoptredens, terwijl de zender zowel in beeld als in geluid verslag deed van de dag.
Ook opvallend waren de lezingen die deel uitmaakten van het dagprogramma: van een inspiratiesessie voor eventueel toekomstige bestuursleden en vrijwilligers van non-profitorganisaties tot verhandelingen over de ontstaansgeschiedenis van de grammofoon en de geschiedenis van de grammofoonplaat.

Het aanbod was dus zeer divers, en ondanks de licht tegenvallende opkomst van publiek uit de regio – net als de standhouders vooral afkomstig uit plaatsen als Zwolle en Meppel – waren de organisatoren tevreden. Er is een nieuw evenement neergezet dat naar verwachting jaarlijks herhaald wordt en daarmee kan groeien in populariteit en naamsbekendheid.

Foto:De handel in grammofoonplaten, tegenwoordig door fans liefhebbend ‘vinyl’ genoemd, vormde zaterdag het hart van alle activiteiten tijdens Vintage Grooves.

Tekst/foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.