Dalfsenaar Thijs Westenbrink pakt twee podiumplekken

0230423_IMG4506.JPG
.

DALFSEN – Afgelopen week pakte de toen nog 14-jarige coureur Thijs Westenbrink bij de Yamaha R3 Cup – welke werd georganiseerd door Yamaha Motor Benelux en Yamaha Motor Deutschland – twee prachtige podiumplekken.

Het was het eerste wedstrijdweekend van het seizoen in Oschersleben (Duitsland) waarbij de motoren dankzij een streng reglement allemaal gelijk zijn. Tijdens het evenement werden er twee vrije trainingen en twee kwalificaties verreden en stonden er twee races op het programma. Bij beide races wist hij het podium te behalen. De eerste race eindigde Thijs als derde en bij de tweede race tikte hij een keurige tweede plek aan.

Jongste rijder

De derde klas HAVO scholier Thijs Westenbrink uit Dalfsen is dit seizoen de jongste rijder in de klasse van de Yamaha R3 Cup races van Noord Europa. “Op de Thorbecke scholengemeenschap in Zwolle is er gelukkig wel wat ruimte voor sporters”, zegt Thijs. Het racen is de jonge Dalfsenaar niet echt met de paplepel ingegoten. “Ik werd enthousiast toen ik af en toe met onze buurman Barry Veneman en zoon Loris mee ging naar trainingen in Assen”, zegt Thijs. Veneman was bondscoach en is nu specialist talenten opbouw KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging). “Als zes-jarig jongetje racen op de mini-bike, dat vond ik prachtig. Een goede leerschool was wel de Molenaar NSF100 jeugdcompetitie cup in Assen. Ik kreeg een rijderslicentie en in 2021 een wildcard om als gastrijder met een 125 cc Yahama deel te nemen aan de Yahama 3 Cup, op het TT circuit in Assen.”

Droom

“Mijn droom is wel om wereldkampioen in de Superbike te worden”, zegt Thijs met een grote glimlach. “Maar ja, het is een motorische sport en een schuiver is ook zo gemaakt. Mijn sterke punt is dat ik aardig snel ben in het bochtenwerk en goed kan inhalen wanneer dat kan. Ik laat me niet gauw opzij zetten.” Hij droomt van een wereldkampioenschap, is dat realistisch? Vader Martijn relativeert. “Ik denk wel dat Thijs een goede opbouw heeft gekozen. Wij zullen zien wat het brengt, mocht het hele avontuur niet brengen wat we hopen dan hadden we toch een mooie tijd. We hangen met veel plezier de aanhanger achter de camper, om eenmaal in de veertien dagen de trainingen in Assen en de wedstrijden in Europa bij te wonen. We zien dat Thijs aanleg heeft, kilometers maken is hierin erg belangrijk en daarin steunen wij hem graag”, aldus vader Martijn.”

Sponsoren

Duidelijk is wel dat Thijs qua kosten beter op voetbal had kunnen gaan. “Ik heb momenteel circa zeven sponsoren met Slukom afbouw BV en Van Mossel autoschade groep uit Zwolle als sponsors van het eerste uur. Ik heb al een keer een flinke schuiver gemaakt en laatstgenoemde heeft hierbij goed werk verricht. De kuip was behoorlijk beschadigd, maar ziet er nu weer uit als nieuw.
De eerstvolgende wedstrijd voor Thijs in de Yamaha R3 Cup is in het weekeinde van 24 t/m 26 juni, plaats van handeling is het circuit van Most in Tsjechië. De Yahama R3 competitie bestaat uit zes wedstrijden met in totaal twaalf races. “Gemiddeld staan we met circa dertig rijders aan de start. Er is veel saamhorigheid in de groep en dat is fijn”, zegt Thijs. Het is het vijfde seizoen van deze Cup die in 2018 in het leven is geroepen. De Yamaha R3 Cup wordt verreden tijdens de IDM-raceweekenden (Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft). Als het aan de jonge Dalfsenaar ligt, staat hij na alle wedstrijden op het podium.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

De jonge Dalfser coureur Thijs Westenbrink (afgelopen week werd hij vijftien jaar) pakte tijdens de eerste race in de Yamaha R3 cup in Duitsland twee podiumplekken en nam twee mooie bekers mee naar huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.