Dorpsbongerd Ni’jluusn officieel in gebruik genomen

0227343_SAM5812.JPG
.

NIEUWLEUSEN – De completering van Natuurboerderij BalkInn in Nieuwleusen is sinds afgelopen zaterdag weer een stapje dichterbij gekomen. Burgemeester Erica van Lente plantte zaterdagmorgen de laatste van de 117 fruitbomen, waarmee de ‘Dorpsbongerd Ni’jluusn’ officieel in gebruik werd genomen.

Door enkele scheppen aarde te werpen in de ‘voorgegraven’ put waarin de laatste boom wortel mag gaan schieten, gaf de burgemeester gestalte aan de ingebruikneming. Die werd voorafgegaan door de onthulling van het informatiebord, waar de bijna dertig soorten fruit vermeld staan, die op verschillende tijden in het jaar kunnen worden geoogst. Zo staan er pruimen-, peren-, appel-, kweepeer-, walnoten- en kersenbomen, op een viertal na allemaal hoogstam.

Op vier percelen

De Dorpsbongerd staat op vier percelen van vier verschillende eigenaren, zo legde Andries Bos, voorzitter van de Bijenvereniging Nieuwleusen, uit aan de aanwezigen. Private grond van initiatiefnemers Frieda en Evert Schuurman en van buurman Herman Prins. De grond rond de retentievijver is van de gemeente Dalfsen en het laatste stuk sluit aan op het terrein van de Stichting Natuurboerderij BalkInn. De gemeente stond op het punt een aantal zieke en dode elzen op deze plek te vervangen, waarna het idee werd geboren voor een dorpsboomgaard die aansluit op het terrein van de natuurboerderij.

Toegankelijk

Daarmee vormt de nieuwe aanwinst de verbinding tussen de natuurboerderij en de oorspronkelijke boomgaard rond de woning van Evert en Frieda Schuurman. Die maakten zo’n dertig jaar geleden een begin met de eerste fruitbomen, waarna de boomgaard zich in de loop der jaren geleidelijk ontwikkelde. Het jongste gedeelte, rond de vijver, is ingeplant door leden van de werkgroep Dorpsbongerd en van de Bijenvereniging Nieuwleusen. Maar ook enthousiaste omwonenden hebben een handje geholpen. “Het is mooi om te zien dat een aantal omwonenden het plan hebben omarmd. Ze zijn ook vertegenwoordigd in de werkgroep”, aldus Bos. De buurtboomgaard is overigens vrij toegankelijk voor alle inwoners van Nieuwleusen.
Natuurboerderij BalkInn is ondertussen volop in ontwikkeling. Van de grote groep vrijwilligers zijn er alleen al zo’n vijftig betrokken bij de bouw van de opstallen.

Burgemeester Erica van Lente verrichtte de ingebruikneming van de ‘Dorpsbongerd Ni’jluusn’.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.