Ook in Dalfsen waren de winkeliers de lockdown beu

DALFSEN – “Ondanks dat er al iets was uitgelekt, heb ik met enige spanning en verwachting naar de persconferentie gekeken”, zegt voorzitter Wladimir Nijenhuis van de ondernemersvereniging in Dalfsen.

“Natuurlijk zijn we als vereniging blij dat een aantal niet- essentiële winkels weer open mogen, alleen hadden we dat ook graag voor de horeca gezien. Dankzij de goede informatie die we kregen, hebben we de afgelopen tijd de leden altijd goed kunnen informeren. Dat iedereen het daar niet altijd mee eens is, kan gebeuren. Er waren enkele ondernemers die wel een statement wilden maken – en één had dat denk ik ook gedaan. Daar hebben we geen moeite mee, het is zijn boterham. De ondernemersbranche is niet overal hetzelfde.” Nijenhuis wil nog wel kwijt dat er steeds goed overleg is geweest met burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen. “Wij voelen ons goed gesteund. Er is voldoende gelobbyd richting Den Haag”, weet Nijenhuis. “En nu maar hopen dat ook de horeca spoedig mag volgen.”

Draad oppakken

Bij Kamst Mode in de Wilhelminastraat was het een komen en gaan afgelopen zaterdag. Filiaalleidster Miranda Brandsema is enthousiast om de klanten weer te kunnen verwelkomen. “Dit wil je graag zien, dat de klanten weer tussen de kledingrekken kunnen ‘snuffelen’ en wij weer advies mogen geven. Online zijn we wel actief geweest, maar dat is toch iets anders. Maar men wordt ook wel creatief in zo’n lockdown periode, zo gaven we iedere woensdagavond om 19.30 uur een modeshow via Facebook. Daar werd goed op gereageerd”, weet Miranda. “Ook hadden we een ‘verrastas’. Men kon dan kleur, maat etc. opgeven. De kledingwaarde van circa 400 euro werd afgeprijsd naar 150 euro. Maar het waren allemaal noodgrepen”, nu zijn er gelukkig weer klanten in de zaak en daar doen we het voor.”

Statement

“Ja, wel met enige spanning naar de persconferentie gekeken afgelopen vrijdagavond”, zegt Cees Lindenburg van de gelijknamige speelgoed zaak in Dalfsen. “Zeer verstandige beslissing, de roep om ook de zogenaamde niet-essentiële winkels en horeca weer open te stellen was groot. Wij zijn blij en ik hoop dat de horeca ons snel zal volgen. Ik had aangekondigd – als een soort protestactie – afgelopen zaterdag sowieso open te gaan. Ik wist dat het niet door de meerderheid van de ondernemersvereniging werd gesteund, maar na weer drie weken onbetaald verlof, wilde ik een statement maken. Gelukkig was het niet nodig. Ik merk dat de klanten er weer plezier in hebben om de artikelen te zien en vast te pakken. Online kopen nam de afgelopen periode ook wel iets af. Men wil bijvoorbeeld bij nieuwe spelen ook wel enige uitleg”, vervolgt Cees.

Schrijnend

“Afgelopen zaterdag is mijn winkel ELK in Dalfsen om 9.30 uur weer open gegaan. Ik kan oprecht zeggen dat je dan een stuk makkelijker uit je bed komt”, vertelt Barbara van Nieuwenhuizen.
“De eerste klanten die we mochten verwelkomen waren enthousiast, blij en er heerste een positieve sfeer. Ze gaven aan opgelucht te zijn voor de winkeliers. Er werd ruimschoots gekocht. Op deze manier wordt duidelijk hoe belangrijk een gezellige winkelstraat is voor een prettige en sociale leefomgeving. Het geeft een stuk ontspanning en verbinding. Afgelopen zaterdag kon er tijdens het winkelen een kopje koffie, lunch of drankje genuttigd worden voor, tijdens of na het winkelen in de horecagelegenheden die open waren. Helaas was dit een protestactie en moeten we het na deze dag alweer vaarwel zeggen. Hoe lang gaan de deuren weer dicht? Hoe lang moet onder andere de horeca nog op het strafbankje zitten? Ze zijn de eerste die getroffen zijn met de maatregelen en hebben in coronatijd veel geïnvesteerd om op een veilige manier gasten te kunnen ontvangen. Afgelopen zaterdag is nogmaals bewezen dat ze dit op een prettige en vooral veilige manier kunnen organiseren. En toch, ondanks al deze inzet, zijn zij de laatste die de deuren kunnen openen. Als ondernemer vind ik dit een schrijnende situatie en velen met mij.”

Foto: ‘Duim omhoog’, Cees Lindenburg van huishoudelijke artikelen en speelgoedzaak in Dalfsen is blij dat de winkels weer open kunnen, want “lege winkelstraten dat wil je niet zien”, is zijn reactie.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

 

Foto: Hans Keesmaat

Meer foto's

SAMSUNG CSC

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.