Home / / Motie laagvliegroutes Lelystad wordt raadsbreed ingediend

Motie laagvliegroutes Lelystad wordt raadsbreed ingediend

OMMEN – Henri Mors van D66 Ommen dient donderdag 3 februari, namens alle raadsfracties in Ommen, een motie in om het college te vragen zoveel als mogelijk haar inspanningen in te zetten om de gevolgen van de uitbreiding van Vliegveld Lelystad zo beperkt mogelijk te houden en aan te sluiten bij het initiatief van de gemeente Dalfsen.

Het vorige kabinet had toegezegd het luchtruim zodanig aan te passen dat Overijssel en Gelderland geen last zouden krijgen van laag overvliegende vliegtuigen naar Lelystad. Dat is nodig omdat deze laagvliegroute negatieve consequenties zal hebben voor de leefbaarheid, onze leefomgeving, toerisme en de natuur. Maar op 2 december 2021 heeft de minister van I&W aan de Tweede Kamer laten weten dat het niet is gelukt om de laagvliegroute van Lemelerveld naar Zwolle op te lossen. Het is duidelijk dat niet is voldaan aan eerder gewekte verwachtingen, gestelde voorwaarden en gedane toezeggingen.

Samenwerking

Op 15 december 2021 hebben de Provinciale Staten van Overijssel een motie aangenomen. Gedeputeerde Staten van Overijssel wordt verzocht contact op te nemen met de minister en te onderzoeken welke juridische mogelijkheden er zijn om laagvliegroutes boven Overijssel alsnog af te kunnen wenden. De volledige gemeenteraad van Dalfsen heeft op 20 december op initiatief van D66 unaniem een motie aangenomen die het college vraagt de provincie hierin te ondersteunen en waar mogelijk samenwerking zoekt met andere gemeenten.

Vertrouwen

Henri Mors, fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Ommen, heeft het college mondeling gevraagd om als gemeente Ommen deze initiatieven mede te ondersteunen. Burgemeester Vroomen was daar wel toe bereid, maar wilde dat pas doen nadat hij daartoe van de gemeenteraad een verzoek had gekregen d.m.v. een motie. De eerstvolgende vergadering waarin zo’n motie zou kunnen worden behandeld is pas op 3 februari 2022, heel erg laat dus en is dan als mosterd na de maaltijd. Henri Mors heeft rond de kerstdagen contact opgenomen met zijn collega fractievoorzitters in Ommen en hieruit bleek dat ook in Ommen alle fracties in de gemeenteraad een dergelijke motie mede zouden willen indienen. Henri heeft de motie voorbereid en nog net voor de jaarwisseling naar het college en de griffie gestuurd met het verzoek alvast in de geest van de motie contact op te nemen met het college van Dalfsen om gezamenlijk op te treden. In de raad van 3 februari 2022 zal de motie op de agenda staan en dan formeel door alle partijen worden bekrachtigd.
De raad van Ommen hoopt hiermee een bijdrage te leveren waar het nieuwe kabinet rekening mee zal houden en het vertrouwen in de politiek wordt hersteld.

Foto: Pixabay.com

Lees ook

Politiek Verwoord: Gemeentebelangen

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.