Het Boek van de Week

Iedereen gaat wel eens graag naar buiten. Dan loop je door het stadspark, de hei of het bos en je ziet van alles vliegen, kruipen en rondstruinen. Dan ligt het op het puntje van je tong, de naam van die vogel, vlinder, kever, schelp of kruid dat je ziet. Is het een gehakkelde aurelia of een landkaartje, die vlinder? Kijk, de dagpauwoog en de atalanta, die kennen we nog wel, maar al die andere?

Herkenningskaarten

Dan is ‘Herken wie ik ben’ de oplossing. Aan de hand van zijn eigen herkenningskaarten van werkelijk alle flora en fauna in Nederland heeft Jasper de Ruiter een handig boek samengesteld. Je ziet alle tuinvogels bij elkaar op één kaart, de kriebelbeestjes, de dieren in het duin, de grote grazers, de moerasvogels. Het boek is opgedeeld in zes grote afdelingen: Stad, Tuin, Water, Buitengebied, Bos en Heide en Kust en Duin. Elk met hun eigen kleur bladzijden.

Voordeur

De natuur begint al bij de voordeur, aldus de Ruiter. Maar voor je naar buiten stapt kun je al het één en ander doen. Werken aan de basisuitrusting van de natuurverkenner bijvoorbeeld. Zorgen dat je een verrekijker hebt, een boekje en pen om alles te noteren, een loep om kleine dingetjes te bestuderen en om grote dingen als bladeren nader te bekijken, een fototoestel of een telefoon om alles vast te leggen en natuurlijk een rugzak om al die spullen in te doen. Stevige schoenen of laarzen zijn ook handig. En als je thuiskomt uit de natuur even kijken of je geen teken hebt meegenomen. Want die ben je liever kwijt dan rijk.

Open boek

Maar de beste start is om dit handige boek goed door te kijken. Allereerst natuurlijk de herkenningsplaten. Ga je naar het strand dan is het handig om alvast iets te weten over welke dieren je tegen kunt komen, welke schelpen, hoe je pieren kunt steken, welke krabben je ziet en hoe de schelpen heten die je in ons land aan de kust vindt. Ga je ergens anders naar toe, het bos, het stadspark, het buitengebied of de hei bijvoorbeeld, kun je dezelfde aanpak gebruiken. Met de heldere en toegankelijk geschreven tips en trucs uit dit boek wordt de natuur een open boek voor iedereen!

Het boek ‘Herken wie ik ben‘ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl
Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.