Geschiedenis Ommerschans moet gaan herleven met educatief bezoekerscentrum

OMMEN – Het is een fantastische kans om een kleinschalige voorziening op een hoogwaardige manier neer te zetten.” Dat zegt de Ommer wethouder Ko Scheele over het uitgewerkte ontwikkelingsplan voor een bezoekerscentrum bij de Ommerschans.

Kort voor de zomer van vorig jaar werd in de gemeenteraad het idee gelanceerd om de historie van de Ommerschans in beeld te brengen in een hoogwaardig bezoekerscentrum. De plek heeft een indringende geschiedenis als bedelaarskolonie, als onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid. Er is een samenwerkingsverband tot stand gekomen van zowel publieke als private organisaties, die hier samen de schouders onder willen zetten.

Met een educatief bezoekerscentrum krijgt de Ommerschans een eigentijdse ontvangstlocatie die, met name ook via digitale technieken, informatie geeft over de historie. Het moet in de eerste plaats dienen als ‘toegangspoort’, als startpunt voor een rondgang. Er komen verschillende presentaties over de verschillende tijdvakken: de schanstijd, de Kolonietijd, de Veldzicht-periode en de huidige tijd. Ook komt er een kolonie-expositie die de nadruk legt op de Ommerschans ten opzichte van andere zes Koloniën van Weldadigheid, die zo’n tweehonderd jaar geleden bestonden. Daarbij moet met name een, soms confronterende, link worden gelegd tussen toen en nu. Naast een overdekte informatievoorziening is het de bedoeling om op termijn ook nog een ‘outdoor’-variant te realiseren.

Parkeer- en verkeersdruk

Zo staat het in het Ontwikkelingsplan bezoekerscentrum Ommerschans, dat is opgesteld door een groot aantal partijen: de gemeenten Ommen en Hardenberg, de provincie Overijssel, vereniging De Ommerschans, een bewonersdelegatie, Staatsbosbeheer, Veldzicht en Rietdekkersbedrijf Slager, de eigenaar van de schuur en de locatie waar het bezoekerscentrum moet komen. De schuur wordt helemaal gerenoveerd, maar blijft qua uitstraling passen in de omgeving.
Er ligt een inrichtingsontwerp, inclusief aandacht voor het parkeren en het geschikt maken van de nabijgelegen provinciale weg voor grotere bezoekersstromen. In december is er, na eerdere overleggen, opnieuw gesproken met de bewonersdelegatie, waarbij zorgen over de landelijke inpassing, de drukte van bezoekersstromen en de verwachte toename van verkeer. Voor het parkeren lijkt een afdoende oplossing te zijn gevonden. Zo stelt Veldzicht haar hoofdparkeerplaats in de weekenden beschikbaar en loopt er een vervolgonderzoek aan aanvullende parkeergelegenheid. De verwachte verkeersproblemen worden verder besproken, onder meer in overleg met de provincie.

Vier ton

Het plan is begroot op een investering van vier ton, inclusief inventaris. Ommen en Hardenberg willen elk 75.000 euro bijdragen en de provincie 250.000 euro. Het voorstel komt deze week ter sprake in de commissievergadering van Ommen en begin februari in de raadsvergadering. De raad wordt gevraagd groen licht te geven voor het plan, samen met Hardenberg en de provincie te zoeken naar aanvullende financieringsmogelijkheden en na realisatie voor 6000 euro per jaar structureel bij te dragen aan de huurkosten.
In de gemeenteraad werden afgelopen jaar vragen gesteld over de exploitatie. Die komt voor rekening van een op te zetten beheersstichting. De vereniging De Ommerschans mag er vrij over beschikken en er dus ook inkomsten uit verwerven, onder voorwaarde dat de ruimten niet aan derden worden verhuurd. “Daar was aanvankelijk wel sprake van, maar dat lijkt nu niet meer noodzakelijk”, aldus Scheele.

Tekst: Hans Keesmaat
Foto: OudOmmen.nl

De domineeswoning, gebouwd in 1832, onderdeel van de vroegere kolonie op de Ommerschans

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.