Home / / FC Ommen laat herdenkingsboom planten voor ‘in het harnas gestorven’ Peter van Eijk

FC Ommen laat herdenkingsboom planten voor ‘in het harnas gestorven’ Peter van Eijk

OMMEN – Op sportpark Westbroek, bij de toegangspoort naar het hoofdveld van FC Ommen, is een eik geplant. De boom geldt als herdenkingsboom voor de ‘op het slagveld’ overleden Peter van Eijk. Een en ander gebeurde in verband met de huidige coronamaatregelen in zeer beperkt gezelschap.

Namens de werkgroep cultuur en historie van FC Ommen hield Rinus Habers een korte speech. Habers, decennia lang verbonden met OVC ’21, de club die met OZC fuseerde tot FC Ommen, haalde de geboortedag van Peter van Eijk aan, 28 -12 -1963. “Een voetballer die bij OVC`21 tot de verbeelding sprak en furore maakte als ijzersterke spits, welke hem de bijnaam De Tijger van Eschnapur opleverde.” Op 24 april van het jaar 2000, tweede paasdag, overleed Peter op het hoofdveld van sportpark de Rotbrink. In de absolute slotfase van de kampioenswedstrijd van het derde elftal, een team dat voornamelijk bestond uit oud-eerste elftalspelers. Reanimatie mocht niet baten. Peter liet het leven. De club was maandenlang in rouw. Na de verhuizing naar sportpark Westbroek werd op 24-4-2009, negen jaar na het fatale ongeluk, een herdenkingsboom geplant. Dit gebeurde in aanwezigheid van zijn moeder, familie en clubgenoten. De fusie tussen OZC en OVC`21 heeft de werkgroep cultuur en historie doen besluiten bij de toegang naar het hoofdveld een nieuwe eikenboom te planten. De boom is geschonken door hovenier Jaap Huiskes, mede als dankbare herinneringen aan de familie van Eijk en Peter in het bijzonder, waar hij jaarlijks mee voetbalde op het Tronk-toernooi.

Gelijk op

De sokkel destijds gesmeed door Henk Meijerink en door Willem Lampe, een vriend van Peter, voorzien van een passende en sprekende tekst op het herinneringsplaatje. Het bordje, dat door de tand des tijds enigszins was aangetast, is door Hendri Schonewille opgepoetst en belangeloos van een nieuwe laklaag voorzien. Habers haalde aan dat er nu een boom herinnert aan zijn sterfdag, terwijl deze nieuw geplante eik memoreert aan zijn geboortedag. Tevens werd op deze gedenkwaardige dag een restant van de as van Hans Visscher bij de boom uitgestrooid door Gerrit Kieft. Hierdoor is Hans Visscher opnieuw met de voetbal herenigd, zoals eerder op Het Laar, De Paardeweide en het oude veld van OVC` 21. “De boom groeit in jaartallen gelijk op met FC Ommen”, sprak Habers. “Je bent binnen de joodse gemeenschap pas dood als je naam niet meer genoemd wordt , dit zal voor Peter en Hans niet opgaan!”

Na deze woorden, had erelid Henk Pasman de eer om als eerste een schep zand bij de boom te deponeren, gevolgd door de andere aanwezigen. Het ceremonieel werd met een moment van stilte besloten. Uit de handen van Greetje Hallink mocht Jaap Huiskes een bos bloemen in ontvangst nemen. Deze geste was er ook voor Hendri Schonewille. In zijn dankwoord roemde de spreker ook nog even de onderhoudsploeg van FC Ommen, te weten Gerrit Makkinga, Henk Hallink, Cor Coenen, Henk Pasman, Adriaan van de Meeberg en Marco Kodden. Deze krachten hebben in samenwerking met vele anderen bergen werk verzet voor FC Ommen. Een warm applaus was hun welverdiende deel, op deze gedenkwaardige dag.

Op de foto van links naar rechts: Rinus Habers, Jan Warmelink, Henk Pasman en Cor Coenen.

 

Tekst/Foto: Willem Lampe

Lees ook

Het Boek van de Week

Iedereen gaat wel eens graag naar buiten. Dan loop je door het stadspark, de hei …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.