Home / / Uit Hei en Dennen: kerst

Uit Hei en Dennen: kerst

Ja, ik weet het, in Nederland vier je eerst Sinterklaas en daarna zet je de boom op en het kribbetje neer. Bij ons prijkt de boom al met lichtjes, rode, groene en witte ballen, kerstmannetjes en vredesduifjes. Die laatsten hebben wij wel eens nodig, niet vaak hoor, het servies is nog compleet. Bij mijn ouders vlogen nog wel eens zware attributen naar elkaar en nee, ze raakten elkaar nooit, wel zagen wij de volgende ochtend een gehavende ficus of een kapot ornamentje. Ja, ze ruzieden het fijnst als wij in bed lagen. Op den duur wenden we er aan. Gek genoeg lagen ze ‘s morgens altijd in elkaars armen. Het was liefde met een hoge mate van explosiviteit. Zij scheidden na 45 jaar huwelijk en kwamen daarna weer bij elkaar op bezoek met hun nieuwe partner. Vader had een jonge vrouw, moeder trouwde met een nitwit, die pretendeerde architect te zijn, maar achteraf iets onduidelijks deed in verkoop van plavuizen. Hoe kom ik nu van kerst op ruziënde ouders? Lijkt niet op de vredige kersttijd. Sinterklaas is nog actueel voor mijn jongste kleinzoon. Het zal zeker het laatste jaar zijn. Hij is zes maar leest alles wat los en vast zit, dus één dezer dagen leest hij reclames met verwijzingen naar aan te schaffen speelgoed voor 5 december. Weer een ballon die doorgeprikt wordt. Iedereen weet nog hoe oud hij/zij was toen duidelijk werd dat Sinterklaas een verklede meneer met een valse baard bleek te zijn. Ik vond het teleurstellend, gewoon beduveld door volwassenen. Had je daarvoor je keel schor geschreeuwd bij je schoentje, voorzien van wortel en brood? Het is je eerste duidelijke sneue ontdekking van bedrog. Daarna kon je voor je jongere broertjes en zusjes (ik had er dus zes) cadeautjes kopen en vooral inpakken met mooi sinterklaaspapier. De sinterklaasgedichten vormden de humor op zo’n avond. In Duitsland vierden we ook kerst met cadeautjes. Onze dochtertjes kregen dubbelop. Op eerste kerstdag komt er een groot bord met allerlei lekkers op tafel. Soms ook al op 24 december, Heiligabend. Dan mogen de kinderen laat naar bed. Daar hadden we ook een stalletje met daarin een piepkleine pasgeboren Jezus. Maria en Jozef stonden er achter, de herdertjes kwamen met hun getelde schaapjes langs, de os en de ezel lagen achterin het stalletje en zo zagen mijn kinderen hoe het al die jaren geleden geschiedde. Mooie lieve tijden.

Antoinette

Lees ook

Soundtrackmuziek in WH Zwart Hal

LEMELERVELD – Arjan Breukhoven verzorgt op zaterdagmiddag 5 februari een orgelconcert in de WH Zwart …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.