Home / Uncategorized / Politiek Verwoord: D66

Politiek Verwoord: D66

Het nieuwe jaar

Terwijl ik dit schrijf moeten de kerstdagen nog komen. Helaas geen gezellige kerst waar we op hadden gehoopt, maar een eenzame kerst vanwege de lockdown en dat dan weer voor de tweede keer op rij. Vanwege de dreiging van de omikronvariant adviseert het kabinet om tijdens de feestdagen maximaal vier gasten boven de 13 jaar te ontvangen. Ik moet dan gelijk weer denken aan de ouderen en alleenstaanden die nu weer dreigen te vereenzamen. Was het van de zomer vaak mooi weer om elkaar in de open lucht in de tuin te ontmoeten, zit dat er nu niet meer in omdat de buiten temperaturen nou niet uitnodigen voor een wandelingetje of een BBQ. Dus ook al zitten we de komende tijd vaker binnen, blijf omkijken naar elkaar.

De lockdown grijpt diep in in ons leven. En het is maar afwachten wanneer we elkaar weer normaal kunnen ontmoeten. Alle voorbereidingen en plannen op de korte termijn kunnen huppakee de vuilnisbak in. Juist in de aanloop naar de verkiezingen willen we graag met onze inwoners in gesprek over de uitdagingen op ons pad komen en voor welke oplossingen we kiezen.

Want dat we de komende tijd voor uitdagingen staan, is zeker. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid. D66 is groot voorstander van invoeren een preventiemodel dat gericht is op het creëren  van een positieve leefomgeving. Bijvoorbeeld het IJslands model, dit model verhoogt de weerstand van jongvolwassenen tegen de verleidingen van tabak, alcohol en drugs. Een preventiemodel biedt een gezondheidswinst die een leven lang doorwerkt door het verbeteren van hun welbevinden via sport en cultuuraanbod.

Maar ook de woningbouw is een uitdaging. Landelijk gaan we voor 1 miljoen nieuwe woningen voor 2030. Voor het Vechtdal leggen we de lat op 4.750 nieuwe woningen. Naast meer bouwen is het bevorderen van de doorstroming op de woningmarkt een belangrijke manier om de woningcrisis aan te pakken. In Ommen is met name tekort aan een- en tweepersoonswoningen voor bijvoorbeeld jongeren, starters, singles, senioren of mensen met een beperking. Naast bijvoorbeeld meer appartementen betekent dit ook seniorenwoningen in hofjes (knarrenhof), tiny houses en ruimte voor woongemeenschappen onder één dak. Door meer wooneenheden te (laten) bouwen voor andere levensfasen en woonbehoeftes, komen meer gezinswoningen beschikbaar en bevorderen we de doorstroming. Uiteraard moet het ook betaalbaar zijn en daar waar mogelijk moeten we gebruik maken van het wetsvoorstel van Kajsa Ollongren wat het mogelijk maakt woningen toe te wijzen aan inwoners van de eigen gemeente.

D66 hecht waarde aan het werken aan een integer, betrouwbaar en transparant bestuur dat in gelijkwaardigheid met de inwoners samenwerkt. Daarom juichen wij onder meer inwonerparticipatie toe, D66 wil samen met de inwoners plannen en nieuwe (innovatieve) ideeën voor het leefgebied en beleid binnen de gemeentegrenzen ontwikkelen. Bij belangrijke thema’s willen we de participatie zo regelen dat we vooraf aan de denkrichtingen of plannenmakerij al een burgerraadpleging organiseren. Nu is er al inspraak mogelijk, maar dan is een deel van de planvorming al geweest en is er weinig ruimte voor verandering of aanpassing. Meedenken van inwoners, bedrijven, overheid en organisaties maakt de inrichting van de gemeente, van ons allen dus.

D66 wenst u een goede jaarwisseling en een gelukkig 2022.

Henri Mors

Lees ook

Burgemeesters IJsselland roepen op tot een coronabeleid met meer perspectief

REGIO – Tijdens een extra vergadering van het Regionaal Beleidsteam corona gisteren in IJsselland werd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.