Home / / Natuurboerderij, Agnieten College en Talentenhusgaan samenwerken aan duurzaamheid en verbinding
SAMSUNG CSC

Natuurboerderij, Agnieten College en Talentenhusgaan samenwerken aan duurzaamheid en verbinding

DALFSEN – Met de ondertekening van een intentieovereenkomst bekrachtigden drie partijen afgelopen week de onderlinge samenwerking in natuurboerderij Lindehoeve. Die samenwerking moet ertoe leiden dat de natuurboerderij meer en meer gestalte krijgt als ‘de Poort van Noord’, waar allerlei activiteiten op het gebied van duurzaamheid, sociale gemeenschap en verbinding plaatsvinden.

Met de handtekeningen onder de overeenkomst slaan de Stichting Natuurboerderij Dalfsen, Agnieten College Nieuwleusen en Talentenhus Nieuwleusen de handen ineen. Op bescheiden schaal bestaan er al contacten tussen deze organisaties, waardoor bijvoorbeeld leerlingen van de school via het Talentenhus helpen bij het onderhoud en het verzorgen van de dieren op de Lindehoeve. Maar nu gaan ze onderzoeken of de samenwerking de komende jaren stap voor stap uitgebreid kan worden en kan uitgroeien tot een structurele vorm. Dat gebeurt dan op het terrein van de natuurboerderij, met aandacht voor mens, natuur (dier en plant), omgeving, duurzaamheid, sociale gemeenschap, en verbinding. Door de komst van het Voortgezet Onderwijs van het Agnieten College en het Talentenhus – een onderdeel van kulturhus De Spil, mede opgetuigd met de in hetzelfde gebouw gehuisveste school voort voortgezet onderwijs – worden hier nu educatie en talentontwikkeling aan toegevoegd. Daarnaast wordt de mogelijkheid opengehouden dat ook andere partijen zich bij deze samenwerking aansluiten.

Eigen samenwerkingspartners

De handtekeningen werden geplaatst door voorzitter Jan Dirk Nijkamp van de natuurboerderij, schooldirecteur Tineke Meijerink en coördinator Talentenhus Mink de Vries. De samenwerking betekent vooral een meerwaarde omdat elke organisatie haar eigen samenwerkingspartners inbrengt. Zo is het Agnieten College onderdeel van de Landstede-scholengroep en kunnen via het Talenthus ook mensen en middelen worden ingezet van andere organisaties die in hetzelfde gebouw zijn gehuisvest, zoals Saam Welzijn, de gemeentelijke bibliotheek, muziekschool MEC, Interakt Contour, RTV Vechtdal en De Spil zelf.

Voor heel Dalfsen

Ook de natuurboerderij heeft een brede inbreng. Onder de nieuwe noemer De Poort van Dalfsen bouwt de stichting de Lindehoeve geleidelijk uit tot een trefpunt van sociaal-maatschappelijke activiteiten. “We zoeken de laatste jaren steeds meer naar partnerschappen, waarmee we iets willen betekenen voor heel Dalfsen”, zegt voorzitter Jan Dirk Nijkamp. NU al helpen cliënten van Philadelphia Zorg bij de dierverzorging. Ook werken we al jaren samen met de bijenvereniging en de sterrenwacht en hebben we momenteel contact met de Vechtdalbrouwerij.”
Het Agnieten College ziet de samenwerking vooral als middel om daadwerkelijk een doorlopende leerlijn binnen het onderwijs te kunnen aanbieden. “Basisschoolleerlingen kunnen hier worden begeleid door leerlingen uit het voortgezet onderwijs, waardoor ze zich op een heel natuurlijke manier doorontwikkelen”, legt Meijerink uit.

 

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

Lees ook

Politiek Verwoord: Gemeentebelangen

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.