Home / / Het Boek van de Week

Het Boek van de Week

Antonio en Luciano zijn neven, samen groeien ze op Sicilië op. Geboren op dezelfde dag worden ze ‘gemelli’ genoemd: tweelingen. Het is jaren zestig, het bestaan op Sicilië is armoedig. Luciano’s ouders hebben een dorpscafé, zij hebben het wat ruimer. Antonio woont echter met zijn ouders en oudere broer op een boerderijtje, ze kunnen amper van de opbrengsten bestaan. Toch dromen ze van een mooie toekomst. Luciano wil de beste barista ter wereld worden, Antonio wil zijn leven delen met de mooie Rosa. Hij heeft al jarenlang een oogje op haar.

Rosa

Maar het lot beslist anders. Antonio moet eerst zijn dienstplicht vervullen, twee jaar dienen in Rome. Het gaat hem gemakkelijk af. Als hij terugkomt op Sicilië wil Luciano als gastarbeider naar Nederland. Dat lijkt Antonio ook wel wat, zijn toekomst op het eiland ziet er pover uit. Maar weggaan zonder dat hij Rosa verteld heeft over zijn liefde voor haar, dat kan niet. Ondanks zijn verlegenheid maakt hij een afspraakje maar Rosa komt niet opdagen. Verbitterd stapt hij op bus en trein om naar Nederland te vertrekken. Luciano gaat niet mee, die heeft net als bij alle plannen die hij ooit gemaakt heeft, de hakken in de wal getrokken.

Nina

Het is niet makkelijk, de leefomstandigheden zijn niet best en Antonio heeft heimwee. Toch zet hij door, leert een Nederlands meisje kennen, trouwt met haar en samen krijgen ze een dochter, Nina. En nu zit Antonio al een tijdje op het eiland. Zijn vrouw is bij hem weg, Luciano is overleden en zijn dochter is volwassen en heeft haar eigen besognes. Het plan was om naar zijn geboortedorp te gaan maar het is er niet van gekomen. Antonio verblijft in een hotel waar hij als tuinman kost en inwoning verdient. Zijn dochter Nina komt hem een week gezelschap houden. Ze spreken veel met elkaar en langzaam wordt duidelijk wat Antonio tegenhoudt. Kan Nina hem overhalen toch te gaan? Of is de schaduw van het verleden te groot en gaat hij onverrichterzake terug naar Nederland.

Sociaal

Auteur Josina Intrabartolo is zelf dochter van een gastarbeider. Haar inlevingsvermogen is dan ook groot. Dat maakt ‘Gemelli’ een warm en hartelijk boek, vlot en toegankelijk geschreven. Een sociale roman waarin de geschiedenis van de gastarbeiders onopvallend wordt vervlochten met het eigentijdse verhaal van Nina.

Het boek ‘Gemelli‘ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

Lees ook

Rectificatie: lezing Botanische reis door Lesotho

OMMEN – In het Ommer Nieuws van 12 januari jl. is per abuis een foutje …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.