Home / / Het Boek van de Week

Het Boek van de Week

Lenni is ziek, ernstig ziek. Ze ligt in het ziekenhuis in Glasgow op de afdeling voor levensbeperkte zieken. Terminaal bedoelen ze daarmee. Ze kan psychologische begeleiding krijgen, maar dat weigert ze. Lenni is met haar eigen soort van therapie bezig. Ze gaat kennismaken met God. Ze zoekt de priester, Father Arthur op in de ziekenhuiskapel. Niet dat hij iets kan veranderen en geloven in God wil Lenni ook niet. Maar praten met Father Arthur doet ze graag.

100 schilderijen

Naar het activiteitenlokaal De Rozenzaal gaat ze ook. Niet dat dat voor haar bedoeld is, alleen ouderen vanaf tachtig jaar zijn welkom. Maar Lenni kletst zich naar binnen. Daar maakt ze kennis met Margot. Margot tekent en schildert heel goed, ze heeft het duidelijk in de vingers. Margot is al oud, drieëntachtig en Lenni nog maar zeventien. Toch maakt dat niets uit. Ze vinden elkaar. Ook Margot gaat dood. Ze kan zich niet voorstellen dat Lenni hetzelfde lot wacht, “je bent zo vol leven”. Samen besluiten ze een project te maken. Omdat ze samen honderd zijn, gaan ze evenzoveel schilderijen en tekeningen maken.

Doorsnee

Aan de hand van de schilderijen vertelt Margot haar levensverhaal. Dat is net als dat van Lenni, die geboren is in Zweden, door haar moeder in de steek gelaten en met een vader die echt niet weet wat hij met de situatie aan moet, niet doorsnee. Lenni luistert graag naar de verhalen van Margot. Maar het belangrijkst voor Lenni is dat ze samen met Margot in de Rozenzaal is. Bij haar zijn is het enige dat er echt toedoet. Al het andere is onbelangrijk geworden. Margot is haar therapie!

Levendig

Lenni en Margot zijn zo levensecht, je ziet ze voor je in de Rozenzaal. Lenni het kleine frêle opdondertje met een veel te grote mond. Die iedereen op stang jaagt maar toch ook veel harten verovert. Margot met haar bijzondere leven waarin ze niet zo vaak voor zichzelf heeft gekozen. De keuze aan een ander of aan het lot overliet. Marianne Cronin weet ze zo levendig te schetsen, ze veroveren je hart en laten het niet meer los. Zelden een boek gelezen waarin zoveel emotie zit dat zo onderkoeld gebracht wordt. Een overtuigend debuut dat je verlangend doet uitzien naar een nieuwe roman van Cronin’s hand.

Het boek ‘De honderd jaar van Lenni & Margot‘ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

Lees ook

Boosterprik mogelijk in alle gemeentes GGD IJsselland

REGIO – Mensen die wel een boosterprik wensen, maar daarvoor niet ‘helemaal’ naar Deventer, Hardenberg …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.