Financiële positie van Overijsselse gemeenten herstelt zich

REGIO – Het herstel van de financiële positie van de Overijsselse gemeenten zet door. Dat constateert de provincie Overijssel. Die heeft in haar rol als financieel toezichthouder voor 2022 besloten tot repressief toezicht voor alle 25 Overijsselse gemeenten.

Dat betekent in gewone mensentaal dat het gaat om toezicht achteraf. Dat is een verbetering want eerder gold er preventief of verscherpt toezicht bij enkele gemeenten. Daarbij moesten die bij nieuwe plannen vooraf toestemming vragen aan de provincie. Monique van Haaf, gedeputeerde financieel toezicht: “Goed om te zien dat het herstel van de financiële positie van gemeenten in Overijssel heeft doorgezet. Ik hoop dat deze trend, ondanks de financiële uitdagingen die er ook komende jaren zullen zijn, zich voortzet en dat het nieuwe kabinet snel duidelijkheid geeft over een aantal voor gemeenten lastige financiële dossiers.”

Extra middelen

De gemeentefinanciën blijven onder druk staan door de negatieve effecten van het sociaal domein (voornamelijk Jeugd) en de gevolgen van het coronavirus. Ook besluiten door het nieuwe kabinet kunnen nog van invloed zijn. Wel slagen de gemeenten er beter in de negatieve effecten van het sociaal domein in hun begroting op te vangen. Daarnaast hebben extra middelen voor de jeugd de gemeenten lucht gegeven voor volgend jaar. De gezamenlijke provincies hebben bij het Rijk aangedrongen op verdere compensatie van de opgelopen tekorten. Ook na 2022. Het nieuwe kabinet moet hierover een besluit nemen.
Het komende jaar zal financieel gezien voor veel gemeenten in het teken staan van de besluiten die het nieuwe kabinet zal nemen op de lastige dossiers (Jeugd, WMO, opschalingskorting, herijking gemeentefonds) waarmee gemeenten de afgelopen jaren zijn geconfronteerd.

Gemeentefonds

Het Rijk heeft voor 2023 een herijking van het Gemeentefonds aangekondigd. Dit betekent dat de verdeling van het Gemeentefonds over de gemeenten gaat veranderen. Volgens de laatste beschikbare informatie levert dit het merendeel van de Overijsselse gemeenten een voordeel op. Ook hier is de definitieve beslissing doorgeschoven naar het nieuwe kabinet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.