Home / / Wiekelaar kan weer vooruit, mede dankzij ‘Bazaar 2.0’

Wiekelaar kan weer vooruit, mede dankzij ‘Bazaar 2.0’

OUDLEUSEN – In plaats van de traditionele bazaar organiseerde ontmoetingscentrum De Wiekelaar dit jaar een grote verloting. Met als doel de financiën op peil te houden, want de inkomsten staan in deze roerige coronatijd stevig onder druk.

Niet de aangekondigde burgemeester Erica van Lente verrichtte zaterdagmiddag de trekking van de loterij, want zij bleek verhinderd. Maar twee plaatselijke gemeenteraadsleden, Janine Schiphorst en Ingrid Kappert, toonden zich waardige vervangers. Met de trekking van de genummerde balletjes uit de glazen pot wezen ze de vele winnaars aan van de grote verloting, die als ‘Bazaar 2.0’ was geafficheerd. Het prijzenpakket was indrukwekkend: tot de grotere prijzen behoorden tien zonnepanelen, een pvc-vloer, een elektrische fiets, een bladblazer, een kar met boodschappen en een half varken. De trekking vond plaats ten overstaan van een beperkt publiek in De Wiekelaar, maar was wel rechtstreeks door iedere belangstellende te volgen dankzij een livestream via RTV Vechtdal.

Opsteker

Vrijwilligers brachten alle achthonderd loten in een week tijd aan de man, wat resulteerde in een bruto-opbrengst van 16.000 euro voor stichting De Wiekelaar. “Het prijzenpakket is voor een deel geschonken door de middenstand, maar we hebben ook zelf prijzen aangeschaft”, aldus bestuurslid Johnny Hogenkamp. De stichting is blij met de financiële opsteker, maar ook met het bewijs dat De Wiekelaar kan bogen op een groot draagvlak in het dorp. “Want het was geen enkel probleem om voldoende vrijwilligers voor de verkoop te vinden en de loten vonden ook gretig aftrek”, constateert Hogenkamp. “Je kunt merken dat iedereen De Wiekelaar een goed hart toedraagt.”
Dat mag ook wel in deze roerige coronatijden, want de jaarlijkse bazaar – onafgebroken sinds 1966! – kon ook vorig jaar al niet doorgaan. “Daardoor vielen onze inkomsten daaruit helemaal weg”, aldus Hogenkamp. “Toen we in de loop van dit jaar zagen aankomen dat het opnieuw die kant op zou kunnen gaan, besloten we als een soort plan-B deze verloting te organiseren, om toch nog wat inkomsten te verkrijgen en te laten zien dat we er nog steeds zijn. De bazaar levert jaarlijks gemiddeld zo’n tienduizend euro netto op, dus deze opbrengst compenseert dat voor een flink deel.”

Uitzingen

Want hoewel het voortbestaan niet op het spel staat, heeft De Wiekelaar het financieel moeilijk, erkent hij. “We hebben al anderhalf jaar geen feesten en partijen kunnen organiseren. De sportactiviteiten konden mondjesmaat doorgaan en ook andere voorzieningen in dit gebouw, zoals de bibliotheek, de fysio en de bso stonden onder druk. We konden gelukkig gebruikmaken van de steunmaatregelen van de overheid, maar die dekken niet alles. Met deze opbrengst kunnen we het voorlopig wel uitzingen, maar natuurlijk hopen we allemaal dat we niet nog zo’n jaar gaan meemaken.”

 

Foto: Ingrid Kappert verrichtte samen met Janine Schiphorst de trekking van de grote verloting van Ontmoetingscentrum De Wiekelaar.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

Lees ook

Integraal Huisvestigingsplan Primair Onderwijs

Toekomstbestendige onderwijsvoorzieningen voor basisonderwijs DALFSEN – Het college van burgemeester en wethouders en de schoolbesturen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.