DALFSEN/RAALTE – In het gunstigste geval zijn de aanpassingen aan de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal in 2031 gereed. Dat werd duidelijk tijdens de online bijeenkomst die het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Overijssel en de gemeenten Dalfsen, Raalte en Hellendoorn vorige week dinsdag gezamenlijk organiseerden. Toehoorders waren belangstellenden en belanghebbenden die zich vooraf hadden aangemeld voor deze sessies.
(door: Hans Keesmaat)
De maatregelen betreffen het weggedeelte tussen Wijthmen (omgeving Koelmansstraat) en Nijverdal (tot aan de Salland Twente Tunnel). Het ministerie en de provincie gaven dinsdagavond vooral tekst en uitleg over de procedures die gevolgd gaan worden om het traject goed af te wikkelen. Het was het eerste inkijkje dat de bestuurslagen gaven in het vervolg, nadat een jaar geleden duidelijkheid was gegeven over de globale aanpak die de veiligheid op deze provinciale weg sterk moet verbeteren. In november 2020 voerde gedeputeerde Bert Boerman overleg over de toekomst van de N35 met toenmalig minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Naast de veiligheid moeten de voorgestelde maatregelen ook bijdragen aan een aanzienlijk betere doorstroming en een verbetering van de leefbaarheid in de omgeving. Het gedeelte tussen Wijthmen en Raalte wordt een zogenaamde stroomweg waar het verkeer 100 km per uur mag rijden. Alle vijf kruisingen worden ongelijkvloers aangelegd, met ruimte om in de toekomst de weg verder aan te pakken.
Daarmee komt het ministerie in belangrijke mate tegemoet aan wensen die de provincie en de betreffende gemeenten al jaren koesteren over de N35. Maar het gaat nog wel even duren voordat het zover is, zoveel werd afgelopen dinsdag duidelijk. Om te beginnen is er veel tijd nodig voor verkenningen en aanvullend onderzoek. Het blijft daarbij onduidelijk of het inmiddels gereserveerde bedrag – 200 miljoen, waarvan provincie en Rijk elk de helft betalen – voldoende is om alle maatregelen uit te voeren. In het meest optimistische scenario wordt in 2026 begonnen met de eerste uitvoerende werkzaamheden, waarna de herinrichting in 2031 gereed kan zijn. Maar het is allerminst uitgesloten dat dat schema opschuift in de tijd.
Rondweg Mariënheem
Een belangrijk onderdeel van de aanpak is het ongelijkvloers maken van twee drukke kruisingen op de N35: ter hoogte van Raalte (de Ommerweg) en Nijverdal (de Tunnelweg). Verder moet er een nieuwe doorgaande weg om Mariënheem heen aangelegd worden. Daarmee wordt het huidige knelpunt bij dit dorp – waar de N35 nu nog dwars doorheen loopt – opgeheven. De spoorwegovergang moet dan eveneens worden opgewaardeerd tot een ongelijkvloerse route. Dit onderdeel – wellicht het kostbaarste en meest ingrijpende – maakte tijdens de drie gelijksoortige informatiesessies van dinsdagavond de meeste vragen los.
Zowel de woordvoerder van het ministerie als van de provincie hielden een flinke slag om de arm, zowel wat de uitvoeringsvolgorde als het tijdschema. Want tot dusver gaat het om verkenningen, en zolang de uitkomsten daarvan nog niet bekend zijn, is het lastig om concreet te plannen. De (ook financiële) haalbaarheid van alle plannen moet worden nader worden bestudeerd, evenals de effecten die de voorgenomen maatregelen hebben op de veiligheid en doorstroming. Daarnaast zijn er tal van formele stappen in het traject nodig, zoals bestemmingsplanwijzigingen en vergunningaanvragen. Los daarvan krijgen ook inwoners zeggenschap in de plannen en de uitvoering daarvan. Hiertoe worden voor alle deeltrajecten informatie- en inspraakbijeenkomsten gehouden.
Omdat de eerste van de drie vragensessies niet van de grond kwam omdat er geen geluid was, komt er mogelijk een nieuwe sessie voor de groep geïnteresseerden die zich voor deze bijeenkomst had aangemeld en geen gelegenheid had om later op de avond mee te luisteren.