Home / / Ria Voslamber coördinator VoorleesExpress in Nieuwleusen

Ria Voslamber coördinator VoorleesExpress in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – In de gemeente Dalfsen werken twee coördinatoren voor de VoorleesExpress. Marie-Louise De Koning uit Dalfsen en Ria Voslamber uit Nieuwleusen. Beide hebben zij ongeveer zes voorlezers onder hun hoede. Ria Voslamber vertelt in de bibliotheek in de Spil over haar werk als coördinator.

Op de vraag waarom ze begonnen is als coördinator vertelt Ria enthousiast dat ze – ongeveer tien jaar terug – op zoek was naar vrijwilligerswerk en dan het liefst iets met taal. Gewoon omdat ze daar goed in is. Haar oog viel op een advertentie in een van de lokale bladen van Vluchtelingenwerk. Deze organisatie zocht mensen die vluchtelingen wilden begeleiden. Ria heeft dat tien jaar lang met veel plezier gedaan en vanuit die functie kwam ook het werk als taalcoach bij het Taalpunt van de bibliotheek op haar pad. “Toen er een tekort was aan coördinatoren voor de VoorleesExpress, vroeg Nicolet Korenblik, de jeugdconsulent bij de bibliotheek of ik ook coördinator wilde worden. Dit leek mij wel wat, want hoewel ik misschien liever zelf wilde voorlezen aan kinderen, ligt het organisatorische mij ook wel. Daarnaast sprak de coachende rol mij aan.”

Rol

Maar wat houdt het dan in, de VoorleesExpress en de rol van coördinator daarbinnen? De VoorleesExpress is gericht op kinderen tussen de 2 en 8 jaar, bijvoorbeeld kinderen die opgroeien in een gezin waar de ouders geen Nederlands kunnen of een gezin met laaggeletterde ouders, vertelt Ria. Ook kinderen met een ontwikkelingsachterstand kunnen erg geholpen zijn met de VoorleesExpress. De voorlezer komt een uurtje per week langs en na 20 weken krijgt het kind een diploma en natuurlijk een leuk boek. Ook wordt het kind lid van de bibliotheek en maken de mensen van de VoorleesExpress de ouders en het kind wegwijs in de bibliotheek.

Tv uit

Ria vertelt ook dat, nadat een gezin is aangemeld voor de VoorleesExpress door bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk, Saam Welzijn of een school, de bibliotheek het gezin koppelt aan een voorlezer en de coördinator. Op dat moment start het traject dat erop gericht is om het kind een goede basis te geven op het gebied van taal en eventuele achterstanden in te lopen. Voorlezen, maar ook spelletjes en liedjes helpen daar erg goed bij. De voorlezer gaat 20 weken lang bij het gezin langs om spelenderwijs met taal bezig te zijn en de ouders voor te bereiden op de periode na die 20 weken, want daarna moeten zij zelf verder gaan met voorlezen. De coördinator zorgt ervoor dat de voorlezer weet wat hij of zij moet doen en bespreekt de spelregels met het gezin tijdens de eerste afspraak. Bijvoorbeeld dat de tv uit moet en dat de ouders actief meedoen.

Versterking

Ria is erg positief over haar rol als coördinator. Ze doet het werk dan ook al meer dan vier jaar. Wel hoopt ze dat er binnenkort wat versterking komt, want nu heeft ze zes voorlezers onder haar hoede en dat is eigenlijk net teveel. “Iemand in Dalfsen en iemand in Nieuwleusen er bij, dat zou mooi zijn. Dan kunnen we nog meer kinderen helpen met taal!”
Na het gesprek wordt Ria buiten vrolijk begroet door een jongetje van een jaar of tien. “Die ken ik nog omdat ik het gezin heb begeleid vanuit Vluchtelingenwerk, we hebben nog steeds contact. Ontzettend leuk om hem hier nu in de bibliotheek enthousiast op zoek naar boeken, tegen te komen.”

De bibliotheek is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor de functie van coördinator bij de VoorleesExpress in Dalfsen en Nieuwleusen. Ben jij die coördinator? Communicatief vaardig, coachend en flexibel ingesteld? Mail voor meer informatie naar n.korenblik@bibliotheekdalfsen.nl.

Lees ook

Kerstconcert in WH Zwart Hal

LEMELERVELD – Ad Huetink verzorgt op zaterdag 11 december een orgelconcert in de WH Zwart …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.