Home / / Politiek verwoord: D66

Politiek verwoord: D66

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze editie is Henri Mors van D66 aan het woord.

Het is een drukke tijd voor de politieke partijen in onze gemeenten. We bereiden ons voor op het bespreken van de begroting voor 2022 deze maand in de gemeenteraad, de z.g. algemene beschouwingen. We kijken dan niet alleen terug maar voornamelijk ook vooruit.

De komende algemene beschouwingen zijn de laatste voor de verkiezingen en we kijken ook terug op wat we de afgelopen jaren hebben bereikt. De afgelopen vier jaar zijn in Ommen redelijk ambitieloos verlopen. Dat is meestal ook wel te verklaren omdat in het eerste jaar het college nog moest wennen. Daarna wilde het college invulling geven aan de Ommer Agenda. In dat bestuursakkoord stonden slechts drie concrete punten, namelijk de zondagsopening. Dat is gehaald, mede op initiatief van D66. De problematiek bij de Hessel Mulert brug zou worden aangepakt en regie en eigenaarschap zou meer bij de inwoners komen te liggen. Dat ging moeizaam. Bij sommige initiatieven, zoals het hondenspeelveld in Lemele, moest er nog extra aan getrokken worden.
De laatste jaren hebben we een z.g. “beleidsarme” begroting gehad. Met andere woorden, we gaan geen nieuwe initiatieven ontwikkelen. Het gevolg is dat we als gemeente elk jaar geld over hielden. Dat lijkt mooi, maar is het niet. Met dat geld hadden we heel veel inwoners een plezier kunnen doen of de veiligheid kunnen verhogen.

Toekomst

Als we kijken naar de toekomst kunnen we best wel wat ambitieuzer zijn met concrete doelstellingen. Die zullen wij ook uitspreken bij de algemene beschouwingen en zullen we opnemen in ons verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een paar voorbeelden. Wij pleiten voor buurt- en dorpsbudgetten zodat inwoners lokale initiatieven kunnen realiseren.
Wij willen wooneenheden realiseren naar behoefte, waaronder eenheden voor alleenstaanden, jeugd, senioren en dergelijke. Door meer dit soort eenheden te bouwen, komen er eengezinswoningen beschikbaar en bevorderen we de doorstroming wat noodzakelijk is. Regelmatig hoor je van senioren dat ze dat grote huis niet meer nodig hebben, maar er geen alternatief is.
Voor de economie zijn de MKB bedrijven verantwoordelijk voor het grootste deel van de werkgelegenheid in onze gemeenten. D66 vindt het dan ook van groot belang deze werkgelegenheid te behouden en waar mogelijk verder uit te bouwen. Ommen is koploper in de regio op het gebied van recreatie en toerisme. De coronacrisis laat ons zien dat gezondheid belangrijk is, daarom wil D66 dat naast de agrarische sector, het MKB en het toerisme juist ook de gezondheidssector de aandacht krijgt die het verdient.

Energie

Op het gebied van energie kunnen we veel ambitieuzer zijn dan we tot op heden hebben gedaan. D66 zet zich in voor duurzame energie. Wij willen dat mensen en bedrijven gebruik kunnen maken van schone energie en zo mogelijk zelf schone energie kunnen opwekken. D66 streeft naar een zo groot mogelijke acceptatie door inwoners van het opwekken van duurzame energie door zon, wind en andere vormen van duurzame energie. Tegelijkertijd wil D66 onze mooie omgeving mooi houden.
De verkeerssituatie in en rond Ommen had al veel eerder en beter aangepakt kunnen worden, al was het alleen maar door betere verkeersborden. Maar er moet best nog wel wat veranderen. Laten we het dan in één keer goed doen en niet in stukjes.

Sport en cultuur

D66 wil sport en cultuur onder de jeugd bevorderen. Dat kan heel simpel. Geef iedere jongere tot 18 jaar een bepaald bedrag om te besteden aan een sportvereniging of een muziekvereniging. Is goed voor de jeugd, de gezondheid en de verenigingen. Het mes snijdt dus aan 3 kanten.
Spreken deze punten je aan, laat het ons weten of kom met ons in gesprek. Dat kan door te bellen, te appen of te mailen naar Henri Mors, 06-51903267, henrimors@gmail.com of Roosmarijn Wernars, 06-23433270, roosmarijnwernars@home.nl. We horen graag van je.

Henri Mors
Fractievoorzitter D66 Ommen

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 6 december zou de fractie van D66 Ommen weer een inloopspreekuur houden in de Carrousel. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.