Home / / Politiek verwoord

Politiek verwoord

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze editie is Betsy Ramerman van het CDA aan het woord.

Begroting

We zitten weer midden in het begrotingsproces. De periode waarin we als gemeenteraad beslissen hoe we de middelen die we tot onze beschikking krijgen goed willen besteden. Wat vinden wij als CDA-fractie belangrijk voor onze inwoners van de gemeente Dalfsen?
Allereerst: de begroting ziet er dit jaar financieel goed uit, afgelopen jaren hebben we moeten bezuinigen in verband met tekorten. Gelukkig vallen de bijdragen uit het gemeentefonds nu mee en hebben we wat extra ruimte om bezuinigingen voor onze inwoners terug te draaien of ergens extra aandacht voor te vragen.
Zo was daar de bezuiniging op de bijdrage aan de bibliotheek en het welzijnswerk. We zijn hier vorig jaar akkoord meegegaan met als onderbouwing dat bij het efficiënter inrichten van de samenwerking tussen diverse organisaties aan de voorkant een kostenbesparing kon worden gerealiseerd. Echter, in gesprekken hebben wij ervaren dat dit minder makkelijk gaat dan bedacht en dat er mogelijk knelpunten gaan ontstaan. Dit willen wij voorkomen omdat juist deze organisaties zich enorm inzetten voor preventie, juist in deze tijd is dit nog belangrijker.

Woningbouw

Daarnaast vragen we opnieuw aandacht voor de woningbouw, één van de grootste opgaves op dit moment, in het bijzonder betaalbare/duurzame woningen voor onze jeugd en senioren. We moeten versneld bouwen, vandaar ook onze raadsvragen over flexibele woonruimtes (tiny houses). We willen blijven inzetten op projecten als CPO (collectief particulier opdrachtgeversschap) of andere mogelijkheden om betaalbare woningen te bouwen voor onze eigen inwoners. Wij denken dan ook aan onze kleine kernen, om de leefbaarheid te behouden en te versterken. Zo lazen we dat de Provincie Gelderland grond onder woningen wil kopen, waardoor de bouwer alleen de woningbouw hoeft te bekostigen. De grond wordt dan via een erfpachtconstructie beschikbaar gesteld. De CDA-fractie ziet hier mogelijkheden en vraagt het college dit te onderzoeken. Zodat jongeren, eerst een betaalbare woning kunnen bouwen en dan in een latere fase de grond van de gemeente over kunnen nemen.

Energienota

Mede vanwege de stijgende energiekosten vragen we aandacht voor een gemeentelijke duurzaamheidslening die alleen voor zonnepanelen kan worden ingezet, zodat ook inwoners met een lager inkomen tegen een lage rente hun energienota kunnen verlagen door zelf stroom op te wekken.
Verder vragen we aandacht voor het stimuleren van bedrijvigheid en het aantrekkelijk houden van bestaande bedrijventerreinen. Bij uitbreiding van het bedrijventerrein in Nieuwleusen zal er dan ook aandacht moeten komen voor een 2e aansluiting bij de Grift.
Afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in de aanpassing van de provinciale wegen (N348, N340 en N377) Deze aanpassingen hebben gevolgen voor ons onderliggend wegennet. Als CDA Dalfsen zijn we van mening, dat we oog moeten houden en (daar waar mogelijk) moeten bijsturen op de veiligheid en de overlast die deze aanpassingen teweegbrengen. We hebben hier onlangs al vragen over gesteld betreffende de zuidelijke paralelweg van de N340. Dit en nog vele andere punten zullen wij deze week bespreken tijdens de raadsvergadering, bent u nieuwsgierig naar de verdere inhoud, leest u dan onze hele bijdrage op onze website www.cda.nl/dalfsen of volg ons op Facebook.

CDA Dalfsen,
Fractievoorzitter Betsy Ramerman

.

Lees ook

Gemeente Dalfsen digitaal in gesprek met boeren

DALFSEN – De gemeente Dalfsen sprak door de jaren heen met verschillende groepen inwoners, ondernemers, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.