Home / / Ommen verlaagt afvalstoffenheffing: huishoudboekje is op orde

Ommen verlaagt afvalstoffenheffing: huishoudboekje is op orde

OMMEN – Omdat Ommen er financieel goed voorstaat, verlaagt de gemeente de afvalstoffenheffing voor het komende jaar. Gemiddeld gaan bewoners er hierdoor iets op vooruit.

Dat blijkt uit het raadsvoorstel over de belastingverordeningen voor 2022, waarover de gemeenteraad zich op donderdag 25 november uitspreekt. In het eerder vastgestelde belastingplan stelde Ommen een plafondbedrag vast voor de zogeheten egalisatiereserve. Omdat deze reserve zich momenteel boven dat plafondbedrag bevindt, geeft de gemeente overeenkomstig de afspraak het overschot terug aan de inwoners. Deze teruggave wordt verspreid over de jaren 2022 tot en met 2022. Vorig jaar bleef het tarief van de afvalstoffenheffing gelijk aan dat van 2019 en voor dit jaar werd het tarief met 18 euro verlaagd. Voor 2022 wordt het tarief met 20 euro verlaagd, waarvan 10 euro een structureel karakter heeft en dus voor meerdere jaren geldt.

OZB aangepast

De onroerend zaakbelasting (OZB) wordt slechts verhoogd met het inflatiepercentage van 1,6 procent. In dat tarief is ook de waardeontwikkeling van de WOZ-waarde verwerkt. De gemiddelde waardestijging van een woning bedraagt in Ommen dit jaar tien procent en voor andere gebouwen zes procent.
De rioolheffing, waarbij de gemeente uitgaat van kostendekkendheid, gaat op basis van het gemeentelijk rioleringsplan en de begroting met vier euro omhoog. De overige tarieven zijn gelijk gebleven of slechts aangepast aan de inflatie. Over de hele linie hanteert Ommen het uitgangspunt dat de belastingtarieven voor komend jaar slechts met het inflatiepercentage van 1,6 worden verhoogd, al is hier en daar sprake van afrondingsverschillen. “We zijn blij dat we ons hiertoe kunnen beperken”, aldus wethouder financiën Ko Scheele. “Vooral omdat we zien dat andere gemeenten soms genoodzaakt zijn hun tarieven fors te verhogen.” Vorig jaar schafte Ommen de hondenbelasting al volledig af, nadat die een jaar eerder al was gehalveerd. Ook werd de OZB voor maatschappelijke organisaties al gehalveerd.

Tekst: Hans Keesmaat

Lees ook

Online masterclass ‘Van de druppel naar de Vecht’

Meedoen vanaf de bank REGIO – Waterschap Drents Overijsselse Delta en waterschap Vechtstromen nodigen bewoners …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.