Home / / ‘Lemelerveld is een mooie entree rijker’

‘Lemelerveld is een mooie entree rijker’

LEMELERVELD – Afgelopen jaar werd de Stationsstraat en een deel van de Schoolstraat in Lemelerveld heringericht. Daarbij ging de volledige straat op de kop: van straatsteen tot het volledig vervangen van de riolering. Omwonenden en andere bezoekers van Lemelerveld rijden hier alweer een tijd overheen, maar afgelopen woensdag vond de officiële opening plaats.

Wethouder Ruud van Leeuwen van de gemeente Dalfsen: “De herinrichting is samen met de omwonenden tot stand gekomen. In een aantal avonden is gezamenlijk gewerkt aan een ontwerp. Daarnaast kon er een keuze worden gemaakt uit verschillende materialen, welke kleur bestrating en het soort beplanting. Lemelerveld is een mooie entree rijker geworden”, aldus van Leeuwen.

Woonstraat

In de Stationsstraat heeft het asfalt plaatsgemaakt voor ‘geluid reducerende’ klinkers. Om de snelheid eruit te halen is de weg smaller geworden. De Stationsstraat is verder van de woningen af komen te liggen met behulp van een groenstrook en verhoogde parkeerstrook. Aan de zuidzijde van de Schoolstraat is een groene haag aangelegd om het parkeren te voorkomen en de voetgangers te beschermen. Het gemengde riool is vervangen voor een gescheiden systeem en het regenwater wordt hierbij opgevangen in de nieuw aangelegde Wadi, waar het de grond in kan trekken. Dit zorgt ervoor dat de rioolwaterzuivering wordt ontlast en het helpt tegen verdroging. Daarbij is niet alleen het openbare gedeelte meegenomen, maar ook de regenpijpen van de huizen. De biodiversiteit is verbeterd door het aanbrengen van verschillende soorten inheemse bomen, struiken en zaaimengsels. Aan het eind van de Stationsstraat is een keerlus gerealiseerd om keerbeweging mogelijk te maken en spookrijden op de aanliggende N-348 te voorkomen. Bovendien wordt zo de snelheid van het gemotoriseerde verkeer verlaagd.

Zichtbaar verleden

Uit de historie blijkt dat aan de Stationsstraat ook echt een station heeft gestaan. Tijdens de werkzaamheden is nog een oude fundering van het stationsgebouw gevonden. De wens was om het verleden nog meer zichtbaar te maken en dit is samen met de historische werkgroep Lemelerveld opgepakt. Kunstenaar Wim Spijkerman heeft een mooi kunstwerk gemaakt, dat naar het verleden verwijst. Het kunstwerk werd door Spijkerman samen met wethouder van Leeuwen onthuld. Het is geplaatst op de keerlus aan het einde van de Stationsstraat, vlakbij de oude fundering van het Stationsgebouw.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Lees ook

Kindplein Oost concrete stap dichterbij

OMMEN – Woensdag 1 december hebben Stichting Floreant (CBS De Kardoen), Stichting OOZ (OBS Het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.