Home / / Last onder dwangsom voor dealende dertiger uit Ommen

Last onder dwangsom voor dealende dertiger uit Ommen

OMMEN – Burgemeester Hans Vroomen heeft afgelopen week namens de gemeente een zogenoemde ‘last onder dwangsom’ opgelegd aan een Ommenaar die vanuit een woning hennep dealde aan zeker dertig jongeren.

De man, door de burgemeester omschreven als iemand van ‘in de dertig’, werd door de politie opgespoord aan de hand van een telefonische tip die binnenkwam bij Meld Misdaad Anoniem. “Er blijkt uit dat ook inwoners serieus met dit thema bezig zijn en daar ben ik blij mee”, zegt Vroomen. “Op basis van de melding is de politie een onderzoek gestart, dat ertoe geleid heeft dat we deze persoon hebben kunnen identificeren”, aldus Vroomen. De persoon in kwestie zou zelf geen hennep gekweekt hebben.

Aanpak

Ommen is al langer bezig met een structurele aanpak, om tegen te gaan en waar mogelijk te voorkomen, dat lokale jongeren met drugs in aanraking komen. “We moeten dit stoppen”, stelt de burgemeester. “Eén dealer kan, zoals we nu zien, zeker dertig jongeren overhalen tot drugsgebruik. Ik wil niet dat volwassenen jongeren een pas inslaan dat hen aan de drugs kan brengen.” Afgelopen voorjaar sloeg de gemeente de handen ineen met enkele maatschappelijke partners, om samen drugsgebruik door jongeren tegen te gaan en te voorkomen. Daarbij hoort ook een persoonsgerichte aanpak, aldus Vroomen. De jongeren die bij deze zaak in beeld zijn, krijgen daarom hulp aangeboden.

Laatste waarschuwing

De gemeente is weliswaar bevoegd tot het sluiten van de betreffende woning, maar een ‘last onder dwangsom’ kan worden gezien als een laatste waarschuwing. Als de Ommenaar binnen een tijdsbestek van vijf jaar nogmaals betrapt wordt op dealen, komt hem dat op een boete te staan. Vroomen wil niet zeggen hoe hoog die precies is, maar wel dat het ‘onder de duizend euro’ is. “De hoogte is mede afhankelijk van de hoeveelheid hennep”, aldus Vroomen. “Bij herhaling loopt die boete heel snel op en het kan ertoe leiden dat iemand zijn woning zal moeten verlaten.” Het is de eerste last onder dwangsom sinds de nieuwe aanpak van dealen, het zogeheten Damoclesbeleid, dat de gemeente sinds september 2020 hanteert. De verhuurder van de woning is geïnformeerd over de zaak. Het staat deze vrij om ook zelf maatregelen te treffen.

Tekst: Hans Keesmaat

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 6 december zou de fractie van D66 Ommen weer een inloopspreekuur houden in de Carrousel. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.