Home / / Ingezonden: Hofjeswoningen, een geniale greep?

Ingezonden: Hofjeswoningen, een geniale greep?

DALFSEN – Bertus Leijenhorst uit Dalfsen schreef de redactie van deze krant een brief omdat hij zich afvraagt of er in Dalfsen wellicht ruimte is voor hofjeswoningen en wat de maatschappelijke betekenis hiervan zou kunnen zijn.

“Wie kent ze niet, de romantische hofjes in de grote steden. Vroeger woonden hier vooral bejaarden, armen en jonge, ongehuwde moeders. Instellingen en kerken ontfermden zich over hen. In onze tijd krijgt het concept woongemeenschappen voor ouderen veel aandacht. Zelfs het idee van de hofjes komt weer boven.

Woonvorm

Een hofje is een woonvorm waarbij een beperkt aantal kleine woningen gebouwd zijn rondom een gezamenlijke binnenruimte. Het effect hiervan is dat er gemakkelijk contact kan ontstaan. Daarnaast biedt deze woonvorm veel mogelijkheden om allerlei activiteiten te ontplooien. Het hofje kan een antwoord zijn op meerdere problemen van deze tijd: eenzaamheid, langer thuis wonen, doorstroming op de woningmarkt, gezondheidsproblemen bij ouderen en zingevingsproblematiek.
Het hofje is een woonvorm met een samenlevingsvisie. Een woongemeenschap waarbij de bewoners bereid zijn om betrokken te zijn op elkaar en naar elkaar om te zien. Niet iedereen wil dat, maar dat hoeft ook niet. Ieder mens heeft zijn/haar kwaliteiten en kan deze inzetten. De één is goed in fietsen repareren, de ander kan helpen met de administratie, weer een ander kan je op sleeptouw nemen om te wandelen, een filmavond organiseren enz. Op deze manier samenleven kan veel (zorg)kosten besparen, eenzaamheid oplossen en mensen weer het gevoel geven dat ze van betekenis zijn.

Koop en huur

Zo’n hofje bestaat voor een groot deel uit kleine twee-kamer woningen voor ouderen, voor een beperkt gedeelte uit grotere eengezinswoningen, allen gericht naar de voorzijde van het hofje. Er kan een verdieping op met appartementen voor één of twee personen met een opgang aan de achterzijde. Er zijn voorbeelden van woonvormen waarbij ongeveer de helft koop is, de helft huur, in bezit van de coöperatie. Het hofje heeft ook een groepsruimte waar allerlei gezamenlijke activiteiten belegd kunnen worden zoals koffieochtenden, toneel-/zangavonden, gymnastieklessen, maar ook de zitting van de pedicure en de kapper. In dit zaaltje kan men ook de eigen verjaardag vieren. Er zijn ook enkele gastenverblijven. Hierdoor kunnen de huizen zelf kleiner en dus goedkoper worden.

Burgerinitiatief

Om te komen tot de realisering van dit plan, is het nodig om een burgerinitiatief te organiseren dat dit in samenwerking met instanties en organisaties gaat ontwikkelen. Er zijn goede ervaringen bekend, er blijken veel belanghebbende te zijn (overheid, zorgverzekeraars, onderwijs, middenstand, ouderenorganisaties, etc.) en er zijn beschikbare fondsen. Wil jij reageren op dit plan, heb je opmerkingen hierover of wil jij deel uitmaken maken van de projectgroep, reageer dan via het onderstaande mailadres. Er is met name iemand nodig met (stede)bouwkundige inzichten, iemand met financiële/commerciële kennis en enkele mensen die stuwende kracht kunnen zijn en netwerken kunnen organiseren. Reacties mogen naar: bertusleijenhorst@hetnet.nl.”

Lees ook

Hilbert Moerman wederom lijsttrekker van PvdA Ommen

OMMEN – PvdA Ommen heeft besloten om, na een jarenlange samenwerking met de afdeling Hardenberg, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.