Home / / Het Boek van de Week

Het Boek van de Week

Filmmaker Lola Randl is van de stad naar het platteland verhuisd. Ze heeft besloten dichter bij de natuur te willen wonen en als het lukt ook een grote moestuin te beginnen. Net zoals haar moeder, die landschapsarchitect is, dat ook heeft. Samen met haar man betrekt ze een huis met een grote lap grond in de omgeving van Brandenburg. De eerste ochtend staat gelijk dorpsbewoner Irmgard, die liefkozend Irmi wordt genoemd, op de stoep. Irmi wil komen poetsen, dat heeft ze ook bij de vorige bewoner gedaan.

Andere bezigheden

Via Irmi leert Lola haar dorpsgenoten kennen. Irmi bestiert samen met haar man Hermann een enorme tuin met de prachtigste bloemen en groenten. Om stik jaloers op te worden. Zoiets wil Lola ook. Maar ze heeft ook nog zoveel andere bezigheden. De zorg voor haar kinderen, haar minnaar waar ze geregeld een nachtje doorbrengt, haar therapeute in de stad die ze wekelijks bezoekt, dat is elke keer een hele onderneming en tenslotte is er nog de analyticus. Voorheen haar therapeut, maar daar is ze mee gestopt toen ze te vaak bij hem in bed belandde. Als dan ook nog het dorp overspoeld wordt met Japanse dames die een Japans theehuis opzetten, Hermann een beroerte krijgt en haar moeder van zich doet spreken, komt er van tuinieren niet dat wat ze gehoopt had terecht.

DDR

In ongeveer 350 kleine hoofdstukjes van soms maar één alinea of op zijn langst anderhalve pagina vertelt Randl haar verhaal. Ze filosofeert over van alles en nog wat, van de oude DDR met zijn collectieve boerderijen tot een zwerm (bijen), van vrije tijd tot de invasie van de Japanse dames, van ruileconomie tot oud worden. Ondertussen leer je de bewoners van het dorp kennen en krijg je een beeld van hoe Lola in het dorp past en soms ook niet past. Moet ze er blijven wonen, moet ze terug naar de stad? Ze weet het niet.

Lola Randl (1980) is ook filmmaker. Ze heeft een flink aantal films op haar naam staan, heeft daar ook prijzen mee gewonnen. In 2014 maakte ze een documentaire over hoogopgeleide stedelingen die terug naar hun roots gaan op het platteland. Haar debuutroman ‘De grote tuin’ werd genomineerd voor de Deutsche Bucherpreis.

Het boek is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl
Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

Lees ook

Ook in Dalfsen waren de winkeliers de lockdown beu

DALFSEN – “Ondanks dat er al iets was uitgelekt, heb ik met enige spanning en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.