Home / / FitFabrique Nieuwleusen start met Parkinson bokslessen

FitFabrique Nieuwleusen start met Parkinson bokslessen

NIEUWLEUSEN – Afgelopen vrijdag startte FitFabrique in Nieuwleusen met Parkinson boksen. Het startsein werd gegeven door wethouder Jan Uitslag die hierbij ook de bokshandschoenen aantrok en een les volgde.

“Het is belangrijk om te bewegen als men de ziekte van Parkinson heeft”, weet ook Uitslag. “Trainingen kunnen helpen bij het beheren van de verschillende symptomen en om de controle van leven met Parkinson te herwinnen.” De vraag blijft wel, welke soort training is het beste? Het is bekend dat veel mensen die leven met Parkinson, baat hebben bij Parkinson boksen. Bettine en Trineke, de trainers van FitFabrique in Nieuwleusen zijn hier recentelijk voor opgeleid en in het bezit van het certificaat ‘Sporttrainers voor Parkinson’.

Parkinson bokstraining

“We trainen mensen met Parkinson om hun fitheid, kracht en motoriek te verbeteren. Ook oog- handcoördinatie en voetenwerk zijn hierbij belangrijk. Ons doel is om het voor iedereen toegankelijk te maken, de trainingen zijn dan ook individueel of in groepsverband te volgen. Het voordeel van een training in groepsverband is dat er groepsoefeningen toegevoegd worden, die zich richten op socialisatie en gemeenschap in elke klasse. Het is non-contact boksen gerelateerd aan fitnesstraining en het is een stressverlichter”, aldus de coaches Bettine en Trineke.

Bokszakken

De totale training duurt 30 tot 45 minuten. Gestart wordt met warming-up oefeningen om het lichaam voor te bereiden en om blessures te voorkomen. Na de warming-up wordt gebokst tegen bokszakken om de coördinatie en houding te verbeteren en om kracht en spiermassa op te bouwen. In elke training worden voetenwerk en andere behendigheidsoefeningen toegepast om te helpen bij het verbeteren van de balans. Bij een bokstraining ontstaat o.a. een verbeterde coördinatie, betere houding, balans en wendbaarheid en een beter reactievermogen. Het is raadzaam om aan een arts of therapeut te vragen of deze lessen gevolgd kunnen worden. Bokshandschoenen worden verstrekt op de locatie. Eigen (aangepaste) handschoenen meenemen is ook toegestaan. Bettine benadrukt dat er niet tegen andere mensen wordt gebokst. Het zijn geen vechtlessen, dat betekent dat men niet wordt geslagen door een andere persoon.”

Intensiteit

De intensiteit wisselt. Afhankelijk van de belastbaarheid van de persoon of groep biedt de trainer variaties aan die voor ieder niveau haalbaar zijn. “Deze week gaan we ook voor een introductie/voorlichting naar WZC Rosengaerde in Dalfsen”, zegt Bettine.
De trainingen bij FitFabrique in Nieuwleusen worden wekelijks aangeboden. Ook is het mogelijk om een gratis proeftraining volgen, hiervoor kan men contact op nemen met: nieuwleusen@fitfabrique.nl of telefonisch via: 0529-466766.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Lees ook

Kerstconcert in WH Zwart Hal

LEMELERVELD – Ad Huetink verzorgt op zaterdag 11 december een orgelconcert in de WH Zwart …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.