Home / / Voorstelling in Ommen over geheugenproblemen en dementie

Voorstelling in Ommen over geheugenproblemen en dementie

OMMEN – Op dinsdag 26 oktober vindt in zalencentrum De Kern in Ommen een thema-avond plaats over geheugenproblemen en dementie. Met een openingswoord door wethouder Bart Jaspers Faijer, een interactieve theatervoorstelling én verschillende groepsgesprekken is het de bedoeling om een goed beeld te krijgen van de wensen en behoeften die in de Ommer gemeenschap leven.

Programma

Na de opening door de wethouder krijgt Theater aan de Lijn het podium. Theater Aan De Lijn heeft zich gespecialiseerd in interactieve theaterproducties over geheugenproblemen en dementie. Nadat de spelers informatie hebben gegeven over het geheugen en de ontwikkeling van de hersenen in relatie met dementie, kruipen ze in de rol van moeder en dochter. Moeder krijgt onverwacht bezoek van haar dochter, die zich afvraagt of haar moeder alleen vergeetachtig is of ook signalen van dementie vertoont. Moeder en dochter kunnen niet stoppen met kibbelen en er is wederzijds wantrouwen en ergernis. Het ontaardt in een wanhopige ruzie. Dan vraagt de dochter aan het publiek of moeder misschien beginnende dementie heeft en waaraan dat te merken is. Vervolgens vraagt ze het publiek om mee te denken en adviezen te geven over de omgang met moeder. Dat resulteert tot ieders opluchting in een goed afgestemd contact. Moeder en dochter vinden elkaar in hun gezamenlijke passie en dat is zingen. Na afloop van de voorstelling wordt nagepraat in kleine groepjes over onderwerpen als: mantelzorgondersteuning, wegwijs in het zorglandschap, geheugenproblemen en samen doen.

Dementie in Ommen

Het aantal mensen met dementie in Ommen bedraagt volgens Alzheimer Nederland op dit moment 330. Dit aantal zal toenemen tot 390 in 2025. In 2030 telt Ommen 480 mensen met dementie en in 2050 740. Deze groei betekent ook dat steeds meer mensen de komende jaren te maken krijgen met geheugenproblemen en dementie. Want partners, oma’s en opa’s, vaders en moeders, zussen en broers, vrienden en buren kunnen de ziekte krijgen. Niet alleen tachtigplussers, maar ook mensen tussen de vijftig en zestig -en soms zelfs jonger- kunnen getroffen worden. Ruim zeventig procent van de mensen met dementie woont gewoon thuis en wil daar ook graag blijven, zolang het verantwoord, veilig en prettig is. Gelukkig groeit de aandacht voor dementie, ook in Ommen.

Praktisch

De thema-avond is bestemd voor mensen met geheugenproblemen, hun partners en familieleden en hun vrienden. Ook zorgprofessionals en andere belangstellenden zijn welkom. Het programma start om 19.30 uur in en duurt tot ongeveer 21.30 uur, de zaal is vanaf 19.00 uur open. Bij binnenkomst zal gevraagd worden om een geldig coronatoegangsbewijs. De toegang is gratis en aanmelden kan door een mailtje te sturen aan info@mantelzorgnetwerkommen.nl of te bellen met Annelies Slager via nummer (06) 19 45 02 56. De avond wordt georganiseerd door Gemeente Ommen, Mantelzorgnetwerk Ommen, Alzheimer Nederland en casemanagers aangesloten bij het Netwerk Dementie Noordoost Overijssel.

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 6 december zou de fractie van D66 Ommen weer een inloopspreekuur houden in de Carrousel. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.