Home / / Veel complimenten voor het nieuwe Historisch Museum Ommen

Veel complimenten voor het nieuwe Historisch Museum Ommen

OMMEN – De vrijwilligers van het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO) mochten zaterdagmiddag veel complimenten in ontvangst nemen voor het nieuwe Historisch Museum. Het nieuwe onderkomen van de vereniging, naast molen Den Oordt, was die middag voor het eerst open voor publiek. Enigszins buiten het museumseizoen en daarom loopt de opening slechts door tot 13 november.

“Die vier weken zijn vooral bedoeld om belangstellenden kennis te laten maken met het nieuwe museum”, aldus beheerder Harold Dokter, die de bezoekers ontvangt en rondleidt. “Met de eventuele opmerkingen kunnen we dan in de winterperiode aan de slag, want het museum is nog niet helemaal klaar. Vanaf het volgende museumseizoen gaan we dan écht open.” Eén opmerking heeft hij al ter harte genomen: “verscheidene bezoekers vinden dat de verlichting nog wat beter kan en daar zijn we het zelf ook wel over eens.”

Minimalistisch

Maar zaterdag waren er toch vooral complimenten voor het nieuwe museum, dat in niets meer lijkt op het oude. Bezoekers zijn vooral te spreken over de overzichtelijke indeling in verschillende, chronologisch opgezette tijdvakken. Ook de ruime, overzichtelijke opstelling en de moderne aanpak met touchscreens konden op veel goedkeuring rekenen, terwijl de museumvrijwilligers ook de kunst van het minimaliseren verstaan. “In de oude opstelling zag je bij wijze van spreken twintig kop en schotels”, zegt een bezoeker. “Maar één of twee exemplaren geven natuurlijk net zo goed een indruk.”

Driehoek

Het nieuwe onderkomen van het Streekmuseum en de historische vereniging CCO is eigenlijk één van de hoeken van de driehoek met molen Den Oordt en het oude tolhuis van Besthmen. Het Tolhuis is tijdens de verbouwing eveneens onder handen genomen en is via een sluis verbonden met het nieuwe museum. Ook de zaagschuur onder de molen is op deze wijze verbonden met de nieuwe huisvesting. Het gebinte van de molenconstructie is in het museum goed zichtbaar gebleven doordat de tussenschotten wit geschilderd zijn, terwijl de oude balken niet zijn bewerkt.
In het Historisch Museum Ommen wordt de geschiedenis van stad en regio belicht in verschillende tijdvakken. De expositie begint chronologisch in de tijd van de jagers, verzamelaars en boeren en voert via thema’s als ‘monniken & ridders’, ‘steden en staten’, ‘pruiken & revoluties’, ‘burgers en stoommachines’, ‘televisie & computers’ naar de moderne tijd. De tijdreis besteedt ook aandacht aan oude interieurs en klederdrachten, alsmede Kamp Erika en Krishnamurti, de Indiase wijsgeer die bijna honderd jaar geleden belangstellenden uit de gehele wereld aantrok naar een deel van het landgoed Eerde, waar zijn zogeheten Sterkampen plaatsvonden.

TIP

Het nieuwe museum krijgt ook een Toeristisch Informatie Punt (TIP), ter rechterzijde van de entree. Deze moet, ook vanwege de ligging van het museum, gaan dienen als startpunt voor diverse wandel-, fiets- en autoroutes. Ook wordt er gewerkt aan een nieuwe website, die naast het Historisch Museum de historische archieven van het CCO meer onder de aandacht brengt.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

Lees ook

Sportclub Lemele laat rode lantaarn achter in Rijssen

RIJSSEN – Op de Koerbelt in Rijssen mocht sportclub Lemele de nare afdronk van de …

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.