Home / / Vanya winnaar voorleeswedstrijd OBS Heidepark in Lemelerveld

Vanya winnaar voorleeswedstrijd OBS Heidepark in Lemelerveld

LEMELERVELD – Afgelopen vrijdagmorgen werd in Kindcentrum Heidepark in Lemelerveld de voorleeswedstrijd voor bassischolieren gehouden als afsluiting van de Kinderboeken week 2021. “Deze voorleeswedstrijd is altijd een spannende leesbevorderingscampagne voor de groepen 7 en 8 basisscholieren”, weet leerkracht groep 8 Suzanne Haarbrink.

Zij bereidde samen met leerkracht groep 7, Margriet Molenwijk de kinderen enigszins voor. “Wij kunnen de kinderen wat tips geven maar zij moeten het zelf doen. Vorig jaar moest alles online, gelukkig kunnen nu alle kinderen van de groepen 6 tot en met 8 hier bij aanwezig zijn. Wij zijn met twaalf leerlingen begonnen en uiteindelijk bleven er zes over. Vijf meisjes: Fem, Anouk, Vanya, Layla, Sofie en één jongen Senne – die ook nog eens jarig was – streden om de titel kampioen voorleeswedstrijd van de school. Ieder kind koos zelf het verhaal en kreeg maximum vijf minuten tijd. De jury bestond uit wethouder André Schuurman van de gemeente Dalfsen, oud leerkracht Marijke den Hollander en de winnaar van vorig jaar. Het werd een zeer spannende ‘strijd’. Opvallend was hoe goed de kinderen zich hadden voorbereid en uiterlijk geen last van de zenuwen leken te hebben. Na uitgebreid juryoverleg kwam Vanya als winnaar uit de bus. Zij las voor uit het boek ‘Vals’ van schrijfster Carry Slee, één van de succesvolste schrijvers van kinder- en jeugdboeken in Nederland. Runner-up van de voorleeswedstrijd werd Fem. “Er was weinig verschil tussen de zes finalisten”, aldus de jury. “Maar Vanya stak er net iets boven uit. Zij begon een beetje bedeesd maar ging vervolgens helemaal los. Wat vooral opviel was, dat zij ook goed de zaal inkeek en de kinderen erbij probeerde te betrekken. Zij mag eind januari haar beste beentje voorzetten bij de regionale voorleeswedstrijden, die in de Trefkoele in Dalfsen worden gehouden.

Kinderboekenweekgeschenk

De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden zowel in bibliotheken als op diverse basisscholen. Dit jaar was dat van woensdag 6 t/m zondag 17 Oktober. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek om zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. Op grote schaal haken bibliotheken, het onderwijs, boekhandels en culturele centra hierop in. Het thema van de Kinderboekenweek 2021 was: ‘Worden wat je wil’. Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Bette Westera. Zij schreef onder andere ‘Uit elkaar’ waarvoor zij dit jaar verschillende prijzen won. Het prentenboek van de Kinderboekenweek is van de hand van Mark Janssen.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Foto: De winnaar van de voorleeswedstrijd Vanya mocht op het podium plaatsnemen in de grote stoel, deze was voor haar gereserveerd

Lees ook

Sportclub Lemele laat rode lantaarn achter in Rijssen

RIJSSEN – Op de Koerbelt in Rijssen mocht sportclub Lemele de nare afdronk van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.