Home / / Uit Hei en Dennen: Kippenvel

Uit Hei en Dennen: Kippenvel

Bij het horen of zien van verontrustende berichten krijgen veel mensen kippenvel en veelal laten zij mij dat zien. Heb ik mijn leven zelden meegemaakt. Een kippenvelmomentje heet dat. Ik neem dit fenomeen slechts waar als ik te karig gekleed in een koude omgeving kom. Koude rillingen en een zere keel komen vaker voor. Wat zou nu voor mij een kippenvelmomentje kunnen zijn of worden. Een spin komt aardig dicht bij het kippenvelmoment. Die schijnen in grote getalen in onze huizen te zitten, maar zolang ze zich niet aan mij laten zien vind ik dat prima. Ook bemodderde padden in de tuin vind ik eng! Toch kan ik me een angstig moment herinneren, waarop ik wellicht wel dicht in de buurt kwam van het kippenvelfenomeen. Vroeger moest ik nogal eens met (in de meeste gevallen heren) zakelijk dineren in een aardig restaurant in Leuth, vlakbij Venlo. Mijn twee dochters en soms hun vriendinnetjes moesten dan ook mee, want nog te jong om alleen thuis te laten. Zij giebelden met elkaar en vroegen tijdens het aperitief, waarbij zij ranja dronken, of er buiten gespeeld kon worden. Ach ja, waarom niet, maar:…..”Niet bij de weg komen”, een drukke straat tussen twee plaatsen. Tuurlijk zouden ze dat niet doen en inderdaad, zo tegen de Vorspeise zaten ze weer braaf aan tafel. Jongste dochter wenste meestal vis en de oudste koos een schnitzel. Menig keer moest ik hen indringend aankijken omdat ze zaten te giebelen of ruzie maakten. Een alleen opvoedende moeder heeft het dan niet altijd gemakkelijk. Terwijl ik met heer of heren een zakelijk gesprek voerde (altijd beter na inname van wat alcoholische dranken door de heren) wilden dochters naar buiten. Met de zenuwen in m’n keel hoorde ik ze joelen en gillen, maar gelukkig wist ik pas vele jaren later wat zich toen afspeelde. Zij bedachten het spelletje: “Wie durft er vlak voor een naderende auto toch nog over te steken.” Dit verhaal hoorde ik met afgrijzen aan. Waar had ik ze aan bloot gesteld, want kinderen bedenken immers de krankzinnigste, liefst gevaarlijkste dingen. Ik heb op dat moment mijn armen niet bekeken, en ook later, tijdens een ‘hele lichte’ aardbeving in Brüggen, waarbij dochter en ik elkaar tegenkwamen in de gang, bekeken wij elkaars’ kippenvel. Op het vliegveld in New York vond ik mijn destijds tienjarige dochter niet direct terug. KIPPENVEL ALL OVER.

Lees ook

Hilbert Moerman wederom lijsttrekker van PvdA Ommen

OMMEN – PvdA Ommen heeft besloten om, na een jarenlange samenwerking met de afdeling Hardenberg, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.