Home / / Politiek Verwoord: D66

Politiek Verwoord: D66

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze editie Ben Schrijver van D66 aan het woord.

Waar krijgt u energie van?

Deze vraag is makkelijker gesteld dan beantwoord. Het hangt er vanaf hoe u die vraag opvat. Wordt u warm van een hoge energieprijs? Slaat u meteen aan het isoleren? Uitstel gaat u meer geld kosten!

Vat u de vraag persoonlijk op? Waar loopt u warm voor?

Gaat u glimlachen als u denkt aan uw partner, uw gezin, uw familie? Of uw vrienden, buren, sociale contacten? Of bij vrijwilligerswerk, een vereniging, een ander helpen, sport of hobby? Of krijgt u energie en inspiratie uit boeken, muziek, geloof, kunst, natuur, studie of persoonlijke ontwikkeling? Of misschien is het uw werk, bedrijf, klanten, geld, macht, succes, publiciteit, invloed, politiek, partij, dienstbaar zijn of sociale media? Of staan er zelfs “energieslurpers” in dit rijtje? Het antwoord bepaalt u zelf. En dat is maar goed ook. In ieder geval heeft de politiek in een democratisch en vrij land geen invloed op uw persoonlijke antwoord. Met democratisch bepaalde waarden, wetten en normen bepalen we wel onder welke omstandigheden wij samen willen leven.

Of vat u de vraag heel praktisch op?

Hoe houdt u uw huis warm? Hoe kookt u uw eten? Hoe reist u? Hoe krijgt u informatie? Hoe draait uw bedrijf? Hoe verlicht u uw huis, bedrijf, terrein of straat?
Dan komen er totaal andere antwoorden. Dan borrelen er zaken op als: gas, olie, kolen, turf, hout, biomassa, geothermie. Of elektriciteit die opgewekt kan zijn met fossiele energiebronnen als olie, kolen of gas. Of met niet-fossiele bronnen als wind, zon, waterkracht of kernenergie. Of waterstof als lonkend perspectief. De politiek heeft hier wel veel invloed op het antwoord. Al maakt uzelf wel de keuze uit een bron. De manier waarop de energie beschikbaar is wordt vaak door de overheid bepaald. In mijn jeugd liepen de stroomdraden vanaf de IJsselcentrale nog bovengronds langs de wegen. De bliksem sloeg er weleens op en zwaluwen zaten er in rijen op te rusten. Nu ondergronds. Toen er aardgas naar de huizen kwam via een ondergrondse buisleiding was dat een grote stap. Mijn vader zette de oude kachel weg in de schuur. Die kachel had raampjes van mica aan de voorkant en uitneembare ringen bovenin. Daarmee kon de vulopening groter of kleiner gemaakt worden. Met die kachel werd in de keuken zowel eten gekookt als de ruimte warm gehouden. Met kolen, hout en turf. Hij zei erbij “die kachel doen we nog niet weg, want misschien hebben we hem ooit nog weer nodig”.

In de krant werd een man uit Drenthe, die aardbevingen door gaswinning voorspelde, toen zo’n beetje verguisd. Die aardbevingen komen we helaas voorlopig niet vanaf. Die oude kachel zal de oplossing niet zijn. De CO2 uitstoot moet omlaag om het klimaat op aarde voor toekomstige generaties leefbaar te houden. We warmen anders teveel op om de planeet voor onszelf leefbaar te houden.
De gemeentepolitiek is nu volop bezig met de energietransitie. Voor uw warme, verlichte toekomst. Doet en denkt u mee? D66 Dalfsen wel. Mail naar b.schrijver@raaddalfsen.nl of bel 06-81424409

 

Lees ook

‘Door de tijd’ het nieuwe boek over Ommen komt later uit

OMMEN – Door de coronapandemie zijn de pakketbezorgers drukker dan ooit. Ook in Ommen rijden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.