Home / / Peter Kramer praat stadsbestuurders bij over historie Ommen

Peter Kramer praat stadsbestuurders bij over historie Ommen

OMMEN – Op 19 april van dit jaar werden Peter Kramer en Rinus Habers vanwege hun jarenlange verdiensten voor OVC ’21 koninklijk onderscheiden. De twee clubmannen van het eerste uur sloten aan bij de eerder gedecoreerde clubiconen Hein Lokin, Evert Daman en Henk Pasman. Burgemeester Hans Vroomen had de eer om Kramer en Habers de decoraties te mogen opspelden.

Kramer bedacht daarop een manier om de burgervader te bedanken. De voormalige kledingwinkelier, die er jarenlang zorg voor droeg dat de kerels uit Ommen er van wieg tot graf ordentelijk bij liepen, is geboren en getogen in Ommen en derhalve geen Ommenaar, maar Ommer. Net als zijn kompaan Habers overigens. Kramer heeft bovendien een bovenmatige interesse in de bloemrijke geschiedenis van de Vechtstad en is naast historicus tevens stadsgids. Dat gaat hem de laatste tijd wat lastiger af vanwege een onwillig been, maar desondanks kwam het tot een afspraak met de eerste man van Ommen. Maar het hoofd van de gemeente moest tot zijn spijt op het laatste moment afzeggen. Wel stuurde hij de wethouders Ko Scheele, Bart Jaspers Faijer en Leo Bongers ter vervanging. Ook present waren Ben Harbers en Ronnie Huizing, aanjagers voor de koninklijke nominatie van Kramer en Habers.

Rondje Ommen

Voor de wethouders was de rondgang natuurlijk een welkome afwisseling op het dagelijkse werk. Wie kiest nu niet een ‘rondje Ommen’ in de buitenlucht boven een dodelijk saaie vergadering in de bedompte raadszaal. De insteek was dus prima en de stemming ook, hetgeen niet in het minst te wijten is aan de presentatie van Kramer. De gids wisselt ernst en luim te pas en te onpas af, waardoor de verveling mijlenver op afstand blijft. In ongedwongen stijl werd de lokale geschiedenis afgewisseld met ondeugende passages en kluchtige anekdotes. Alles uit de losse pols. Zo wist Kramer te vertellen dat ooit in het Laarbos een koddebeier de dood vond, nadat hij spoorarbeiders uit Brabant had betrapt bij het stropen, aldus zo ging het gerucht. Of het waar is, is tot op de dag van vandaag niet voor honderd procent zeker. Wel zeker is dat er in deze bossen meer gemaakt zijn, dan doodgeslagen… Misschien wel op de Levie bank, een toevluchtsoord voor verliefde stelletjes en op zwoele zomeravonden in de vorige eeuw nog wel es bezet. Plots de omschakeling. Van lach naar traan. In alle ernst het verhaal aanhoren over de Joodse familie de Levie, waarvan zoon Hartog een belangrijke kartrekker was bij de oprichting van voetbalclub OVC. In de inktzwarte oorlogsjaren werden alle Joodse families in Ommen afgevoerd naar macabere vernietigingskampen. Ook de Levie-clan wachtte dit noodlot. Wie ook de dood vonden was het voor die tijd immense leger van bisschop Otto II. Op het Vrijthof staat een standbeeldje van deze edelman, die ooit een afschuwelijke inschattingsfout maakte door met zijn leger op te trekken richting Coevorden, om onwillige boeren tot de orde te roepen. Zijn manschappen, loodzwaar in uitrusting en bepakking liepen vast in het verraderlijke moeras. Liefst 500 man werden een even hulpeloze als genadeloze prooi voor riek en hooivork. “De bisschop werd niet alleen onthoofd, maar tevens gecastreerd”, maakt Kramer het verhaal extra luguber. Wreedheid is van alle tijden.

Handeltje

Tussen beginpunt huize Het Laar en eindpunt het Vrijthof werd haltgehouden bij menig interessant geschiedkundig punt, zoals bij de molen Den Oordt, getransfereerd uit de Zaanstreek, dat een overschot aan molens kende en niet te vergeten de Edith-hof, met op het perkje de beeltenis van baron Van Pallandt, oprichter van deze eerste sociale woningbouw. Kramer vertelde over het ontbreken van weduwepensioen in de eerste helft van de vorige eeuw. Om toch enige inkomsten te hebben, hielden veel weduwvrouwen er een handeltje op na. Zo ook de weduwe Sprik. “Daar kochten we soms een kauwgombal en dan hadden we er al drie in de broekzak gestopt”, vertelt de gids besmuikt terugkijkend op zijn kwajongensstreken, maar diep uit de vorige eeuw, dus verjaard. Natuurlijk kwamen de sterkampen van Krishnamurti ter sprake, evenals landhuis Olde Vechte, gebouwd uit Bentheimer kalksteen, waar in de late jaren vijftig van de vorige eeuw gezinnen uit Nederlands-Indië werden gehuisvest. Kramer herinnert zich de eerste donkere jongens die in de klas verschenen en bij de padvinderij. Een bezienswaardigheid. Op de markt werd stilgestaan bij de oprichting van OVC, de eerste voetbalclub van Ommen. Opgericht 19 april 1921 door een aantal jongelingen, met als enig, maar kostbaar bezit een bruine voetbal van leder. OVC is de voorloper van OVC ’21, de club welke met zustervereniging OZC fuseerde tot FC Ommen.

Twee biertjes

Na twee uurtjes toeren op de fiets eindigde de rondrit op het Vrijthof. De gids had na al dat babbelen ernstige dorst gekregen en dat werd met twee biertjes gelest op het terras van café de Herberg. Gemiste kans voor burgervader Vroomen, die via de alwetende stadsgids allerhande feitjes aan de weet had kunnen komen over de mensen en de stad waarover hij waakt.
Peter merkt wel dat de jaren gaan tellen, dus mensen die nog mee willen met een rondleiding moeten niet te lang wachten. Boeken kan via petergijsbregt@kpnmail.nl of telefonisch 0529-452769.

Foto: Bart Jaspers Faijer, Rinus Habers, Ben Harbers, Ronnie Huizing, Leo Bongers, Peter Kramer en Co Scheele bij huize Het Laar in Ommen.

 

Tekst/Foto: Willem Lampe

Lees ook

Herman Boezelman 40 jaar in dienst bij Plastiform

(Advertorial) OMMEN – Afgelopen dinsdag 5 oktober was het 40 jaar geleden dat Herman Boezelman …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.