Home / / Ingezonden: Waar staan we nu…..en hoe verder?

Ingezonden: Waar staan we nu…..en hoe verder?

Gerard Bekker uit Heino klom in de pen en schreef een brief over de politiek in Den Haag.

“Ons heerlijke polderlandje, waarin het leven vergeleken met zoveel andere ellende op de wereld helemaal niet zo gek is, is het afgelopen jaar weer een aantal toneelstukken en acteurs rijker. Niet dat we daar zo blij mee hoeven te zijn, want ook al vliegen de Rutte- of de Kaagshows over het politieke toneel, het kopen van een kaartje zijn ze helaas niet waard. Naast het coronavirus en andere ‘besmettelijke ziekten’ die ons demissionaire land nu teisteren en om dringende oplossingen vragen, worden we al meer dan een half jaar geconfronteerd met het Haagse spelletje van ‘landje pik’. U weet wel wat we vroeger wel eens speelden. Alleen is het nu uitgegroeid tot een ziekelijke en naïeve machtsstrijd, een virus waar de narcistische aerosolen van afdruipen. En in Den Haag wordt het met een ongekende gretigheid geconsumeerd.

Politiek bootje

Al ruim een half jaar moeten we onze dagelijkse portie aan paracetamols inslikken tegen ook de ziekelijke ernst waarmee ook helaas de vele televisierubrieken en hun commentatoren hun avonden proberen in te vullen en ons mee confronteren. Iedere keer horen we weer dat de politici en de coalitiegesprekken een goed gesprek hebben opgeleverd en dat ze op inhoud helemaal niet ver uit elkaar liggen.
Alleen onze presidentiële kameleon houdt voet bij stuk en de van Olympus afgedaalde Helena is uiteindelijk in het belang van het land toch wel genegen om Seegers aan tafel toe te laten. Na zeven maanden van gedraai en narcistische zelfreflectie en uit angst voor nieuwe verkiezingen, kiest men eieren voor haar en zijn geld om uiteindelijk toch maar voor ons landsbelang te kiezen….wat een huichelarij!!!
Dit machtsvirus waarbij eigen identiteit en persoonlijke verheerlijking boven landsbelang gaat, is maar met een enkel vaccin te bestrijden en het lijkt mij niet al te moeilijk wat dat dan zou kunnen zijn. Maar even serieus: we weten natuurlijk allemaal wel dat het hele spel gespeeld wordt om macht. Zonder macht geen zeggenschap, geen invloed, geen regeltjes om de bevolking in toom te houden om deze waar nodig, frauduleus gedrag aan te smeren om dan later je politieke neus op te halen met….’Dass haben wir nicht gewusst’. Iedereen wil wel een vorm van macht al was het alleen maar om nee te kunnen zeggen, je mening te kunnen geven of de pen op te nemen…… Macht geeft best een lekker gevoel. Maar net als met teveel eten of wat je ook teveel doet: je kunt er knap ziek van worden en dan moet die ander toch weer de puin opruimen. Zonder macht is er geen beleid en besluit mogelijk, zo ligt het nu eenmaal.

Route elders

Het politieke theater van het afgelopen jaar heeft alleen maar bevestigd dat de hoofdrolspelers ondanks alle wantrouwen en afkeuring lekker achter het stuur blijven, een nieuw contract krijgen aangeboden en als vanouds en met een frisse onderlinge verstandhouding en nieuwe bestuurscultuur onze belangen zullen gaan vertegenwoordigen. Heerlijk toch! Voor de bevolking blijft er zoals gewoonlijk weer niets anders over dan mee te reizen of een route…. elders te nemen!
Een machtspolitiek voortkomend uit angst. Hoe vaak in de geschiedenis hebben we al niet gezien waartoe het kan leiden en wie er uiteindelijk lijden. Angst voor nieuwe verkiezingen. Angst voor het gegronde wantrouwen van de burgers die vaak als onwetenden worden weggezet en niet te vergeten de angst voor Omtzigt, die bij eventuele verkiezingen wel eens groter uit de bus zou kunnen komen dan mevrouw guillotine, die door haar beschamende toneelstuk uiteindelijk toch van haar voetstuk is gevallen. Al doet ze net alsof zij Nederland van de democratische ondergang heeft gered.

Minderheid

Andersdenkenden, populisten, complotdenkers en andere realiteitsvreemden zoals ze genoemd en gezien worden, vormen daarbij slechts een minderheid en een makkelijk te nemen hobbel op de weg naar dezelfde pluriformiteit als we vanouds altijd geweest zijn. En een zich vergenoegende kameleon doet straks grijnzend de deur van het torentje achter zich dicht. De aanhouder wint, nietwaar? Het is nog niet zo’n slecht landje om in te wonen. Het duurt even maar dan heb je ook wat! En als we het eerlijk gezegd afzetten tegen alle andere ellende om ons heen en overal in de wereld, dan hebben we eigenlijk toch niets te klagen….toch?”

Lees ook

Gemeente Dalfsen digitaal in gesprek met boeren

DALFSEN – De gemeente Dalfsen sprak door de jaren heen met verschillende groepen inwoners, ondernemers, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.