Home / / Geslaagd concert Salonorkest Spoom in Het Kruispunt

Geslaagd concert Salonorkest Spoom in Het Kruispunt

DALFSEN – Vorige week zaterdag gaf Salonorkest Spoom uit Dalfsen een zeer geslaagd concert in Het Kruispunt met als thema ‘Heel Dalfsen danst de Tango’.

Medewerking werd verleend door Kim Bartyska, Maurice van de Velde (dans) en Pim Stallmann (tangoschilderijen). Een week ervoor gaf violist en theatermaker Sophie de Rijk met succes een workshop Tango.

Salonmuziek

In Salonorkest Spoom spelen gevorderde amateurmusici salonmuziek uit de jaren 1910-1950. Het orkest heeft een groot repertoire aan salonmuziek: walsen, tango’s, foxtrots, polka’s, operette-potpourri’s. “Het is muziek met een glimlach en muziek waar je best eens doorheen mag praten”, aldus één van de leden. De repetities vinden iedere dinsdag van 20.00 tot 22.00 uur plaats onder leiding van Roeland Robert in de zalen van Het Kruispunt. Het orkest heeft een aantal plannen voor de toekomst. De dirigent benutte de coronatijd om speciale composities voor het orkest te schrijven en deze te arrangeren. Tevens wordt er voor het komende jaar aan een operetteproject gewerkt. Het is de bedoeling om jaarlijks circa tien optredens te verzorgen.

Vers bloed

Salonorkest bestaat sinds 1997 en is een relatief klein ensemble (zeventien leden). Wel wordt er regelmatig gebruik gemaakt van gastoptredens. Het orkest mist nog wel enkele instrumenten, zo is er behoefte aan een trompettist, een fluitist en een zanger(es). Maar ook een extra accordeonist en fagottist en violisten evenals een gitarist en een slagwerker zijn meer dan welkom.
Voor de optredens wordt ook regelmatig samengewerkt met andere koren, slagwerkgroepen of orkesten. Het orkest kan putten uit muziek afkomstig van orkesten die speelden op de schepen van de Holland America Lijn. Het is geen kamermuziek meer wat er gespeeld wordt, het mag meer gezien worden als de voorloper van de Big Band, maar dan in het klein. De naam Spoom komt van het champagneachtige drankje met een bolletje ijs, dat bij maaltijden wordt geserveerd tussen de gangen door. Spoom was afgelopen zaterdag met haar optredens net zo sprankelend als het drankje zelf en bood het publiek een verfrissend stukje muziek aan. Het was niet alleen zeer aangenaam om naar Spoom te luisteren maar de leden van het orkest straalden uit dat het ook leuk is om erin te spelen. “Wij hopen dat dit optreden een vervolg gaat krijgen in onder meer Meppel en Deventer. Daar zijn contacten over”, zegt Marloes van Lent, penningmeester en contactpersoon voor de optredens van Spoom.

Woonzorgcentra

Ook speelt salonorkest Spoom regelmatig voor de bewoners van woonzorgcentra en andere instellingen. Voor deze bewoners heeft het orkest een speciaal programma: De Bonte Dinsdagavondtrein. “Er wordt ook gewerkt aan een speciaal kerstprogramma”, zegt Van Lent. “Dit is voor veel bewoners dikwijls een feest van herkenning. Met uitzondering voor de zang wordt hierbij geen geluidsversterking gebruikt en dat wordt als erg prettig ervaren.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Lees ook

Online masterclass ‘Van de druppel naar de Vecht’

Meedoen vanaf de bank REGIO – Waterschap Drents Overijsselse Delta en waterschap Vechtstromen nodigen bewoners …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.