Home / Uncategorized / FC Ommen komt met de schrik vrij in Nijeveen

FC Ommen komt met de schrik vrij in Nijeveen

NIJEVEEN – FC Ommen heeft de eerste driepunter te pakken. Op Westbroek werd CSVC met de kleinst mogelijke zege teruggestuurd naar Coevorden. Het zoet der overwinning smaakt naar meer en op het oog trof het korps van Yves Heskamp hiervoor een ideale tegenstander.

De voetbalbond verordonneerde de fusieclub uit de Parel van het Vechtdal naar Nijeveen. In het Drentse dorp dat tegen Meppel aanleunt is niet voetbal, maar korfbal sport nummer een. DOS ’46 is een landelijke topper, die het al eens tot landskampioen schopte, of eigenlijk is tot landskampioen gooide een betere duiding. De dorpsjeugd schijnt liever met een bal te gooien dan er tegenaan te trappen, hoewel de voetbalport zeker wel wordt beoefend in verenigingsverband. De lokale voetbaltrots heet SVN ’69. Kleine club. Wie blind is aan een oog, behept is met een rechtervoet zonder tenen en gespeend is van enig balgevoel komt toch in het tweede elftal terecht. Meer seniorenteams heeft de club met het prachtige witte tenue en de rode sjerp niet. Dan ben je als club met elf seniorenteams op de zaterdag en een omvangrijke jeugdafdeling qua volume veel groter en welhaast verplicht om te winnen op sportcomplex de Tussenboerslanden.
Maar iedereen kent het verhaal van de dwerg David die de reus Goliath lik op stuk gaf. En voor wie niet bijbels onderlegd is, denk aan de stripverhalen van Asterix en Obelisk. Twee krijgers uit een piepkleine Gallische nederzetting, welke door de Romeinen maar niet kan worden overwonnen. De toverdrank van de druïde maakt de Galliërs schier onoverwinnelijk. Nu hoeven we niet bang te zijn dat in het clubhuis te Nijeveen een ketel met toverdrank staat te wachten. In de kantine wordt net als elders koel helder bier getapt, zeker niet prestatie verhogend, hooguit wanprestatie verhogend bij overvloedige inname. En welzeker: Ommen heeft een wethouder in dienst afkomstig uit het Drentse korfbalbolwerk, maar die moet maar drie keer slikken en zich een tijdje schuil houden. Geen medelijden met Co Scheele en de dappere dorpsclub. Adel verplicht en alle gekheid even op het welbekende stokje: met een hersenpan vol kolkende ambitie en het vizier gericht op het linkerrijtje van 3D moet er simpelweg gewonnen worden in Nijeveen.
En och, groot of klein als club, dat telt niet op het veld, dan is het teruggebracht tot elf tegen elf. Groot won uiteindelijk van klein, maar o, o, o, wat ging het moeizaam in zuidwest-Drenthe. Pfff. Nee, laten we duidelijk zijn, de overwinning kwam terecht bij de ploeg die daar het meeste recht op had en gewoonweg meer voetbal in de ploeg heeft. Maar het bezoekende FC Ommen beet de tanden bijna stuk op de onverzettelijke Nijenveners. Toonbeeld van die onverzettelijkheid is zonder twijfel routinier Anton Bijker, nee, geen typefout, 47 lentes jong, of nee oud. Ha, ha, dan word je toch links en rechts voorbijgesneld door jonge, snelle knapen met vlassnorretjes. Dus niet hè! Wie beweert dat Bijker vroeger in de ketel met toverdrank is gevallen, wordt op zijn blauwe ogen geloofd. Vadertje Tijd krijgt geen vat op de nestor van de sjerpdragers. Wat kun je over SVN ’69 zeggen. Het elftal van David Leeuw loopt niet over van kwaliteit, maar compenseert dit euvel met een portie vechtlust en karakter. Degradatie ontlopen lijkt echter het hoogst haalbare. Daar gaan de sjerpdragers vol voor.
FC Ommen had moeite met de krijgers van Leeuw. Het is dan ook niet vanuit een uitgespeelde kans dat de 0-1 van het scorebord flitst. Een corner Lars Dunnewind wordt door Martijn Deuten binnenkantje voet via de lat binnengetikt. De minimale score wordt niet uitgebouwd en dat lijkt de FC op te breken. Zeker nadat al vroeg na de hervatting doelpuntenmaker Deuten zijn tweede gele kaart ontvangt en mag gaan douchen. Toch lijkt er niet veel aan de hand. De thuisclub dwingt weinig af en het gaat elke keer volgens beproefd recept. Een lange peer naar voren en zoek het uit. Daar hebben ze ook geen idee, maar met nog een kwartier te gaan valt er eindelijk een bal goed en na wat duw en trekwerk binnen de beruchte lijnen gaat Tijmen Tjeerdsma languit. Arbiter Schuurman twijfelt niet, fluit en wijst naar de fatale stip. Bijker ontfermt zich over knikker en geeft Kortman geen schijn van kans. Aan de kant begint het gemopper bij de meegereisde supporters uit de Vechtstad. 1-1 is een allesbehalve gewenst resultaat, maar het duel lijkt er wel op uit te draaien. Balen. Toch breekt spreekwoordelijk de zon door bij de aanhang van de fusieclub. Minuut 87 is aangebroken als Lars Dunnewind met een volley van buiten de zestien doelman Kampherbeek verrast. Nog geen twee minuten later vergrijpt ‘Don Antonio’ Bijker zich aan Rik-Jan de Groot, die een piepgaatje zag in de even hechte als stugge Drentse afweer. Kampherbeek kiest de goede hoek en houdt de spanning in het duel. SVN ’69 waagt een ultieme poging om de meubels te redden. Dat loopt meestal verkeerd af. Zo ook nu. De Groot profiteert van de vrijgekomen ruimte, maakt zijn slipper vanaf elf meter goed en zorgt met de laatste treffer van de wedstrijd dat de supporters uit Ommen met een goed gevoel terug op de keet aangaan (3-1).

Opstelling: Stefan Kortman; Nick Runhart, Frank Merjenburgh, Robin Meijerink en Harm-Jan Tip; Jorn Hekman (89. Ramon Schuldink), Martijn Deuten en Lars Dunnewind; Marvin Veerman (75. Jeroen Legebeke, 78. Noah van Dorsten), Rik-Jan de Groot en Damon Nouri (75. Wilco Siertsema).
Stand 3D Noord: Nieuwleusen 4-12 (17-7), ZZVV 5-12 (13-3), Vitesse ’63 5-12 (14-11), Lutten 5-11, Hoogeveen 5-10 (15-6), Hollandscheveld 5-10 (8-7), FC Ommen 5-7, BSVV 5-6 (7-7), Klazienaveen 5-6 (10-11), Avereest 5-5, Dedemsvaart 5-4, SVN ’69 5-2, CSVC 5-1 en Fit Boys 5-0.
Zaterdag speelt FC Ommen thuis tegen Hoogeveen. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

.

Damon Nouri is verwikkeld in een luchtgevecht met de afweer van SVN ’69

 

Verslag/Foto: Willem Lampe

Lees ook

Oliebollenactie Excelsior aangepast

DALFSEN – De meeste inwoners hebben inmiddels een flyer in de bus gehad over de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.