Home / / De Ommerschans krijgt bezoekersinformatiecentrum

De Ommerschans krijgt bezoekersinformatiecentrum

OMMEN – Als de gemeenteraad van Ommen akkoord gaat, krijgt de vereniging De Ommerschans een eigen bezoekersinformatiecentrum op het terrein van het voormalig bedelaarsgesticht. Een eigen onderkomen is een lang gekoesterde wens van de vereniging. Overigens is het ook een voorwaarde nu aan de Ommerschans, gelegen tussen Witharen en Balkbrug, onlangs het predicaat Europees erfgoedlabel is toegekend.

Het is de vereniging De Ommerschans gelukt om een schuur aan de Balkerweg 80a te huren en deze als infocentrum in te richten. Eerdere pogingen om de Veldzichthoeve voor dit doel te gebruiken bleken niet haalbaar. De gemeente Ommen trekt eerst een bedrag uit van 75.000 euro. In samenspraak met gemeente Hardenberg en Provincie Overijssel wordt verder gezocht naar aanvullende bijdragen in de investeringskosten. Voor de huur van de schuur is de gemeente Ommen bereid jaarlijks 5.000 euro bij te dragen.

Verhaal

De afgelopen jaren is door de Ommerschans via meerdere sporen gezocht naar de mogelijkheid om een bezoekers of informatiecentrum te realiseren, zodat het ‘verhaal’ van de Ommerschans een plek zou krijgen waar op een kwalitatief en goed geoutilleerd niveau, kennis- en informatieoverdracht kan plaatsvinden. “Een dergelijke voorziening is wat ons betreft een belangrijke randvoorwaarde voor de continuïteit van het werk van de vereniging”, aldus het bestuur van de vereniging De Ommerschans.

Locatie

Als locatie is in beeld Balkerweg 80 A. Op deze locatie staat een opslagschuur van het
rietdekkersbedrijf van Arend-Jan Slager. Slager is door de vereniging benaderd om te
onderzoeken of zijn locatie in beeld zou kunnen komen voor het voornoemde centrum, waarbij de
opslagschuur, na een verbouwing, geschikt gemaakt zou worden als informatiecentrum. Daarmee heeft Slager ingestemd. In de afgelopen weken is het hier bedoelde traject in een stroomversnelling gekomen. Er ligt nu een ontwerpschets voor, met een kostenberaming en financieringsvraagstuk.
“Wij zien het voorliggende plan als een ultieme kans, om het onlangs verkregen Europees Erfgoed
Label voor de Ommerschans te behouden. Ook zien wij het geheel als een noodzakelijke impuls voor
onze vereniging én om scholen en toeristen op een adequate wijze te kunnen ontvangen en hen op
gepaste wijze te informeren”, aldus de vereniging De Ommerschans die de gemeente Ommen vraagt de bestemming van de desbetreffende schuur bij te stellen en een financiële bijdrage te geven ten behoeve van het informatiecentrum Ommerschans. Er komt een 10-jarig huurcontract, waarbij sprake is van een huursom van 10.000 euro per jaar. Daarom zijn de gemeenten Ommen en Hardenberg verzocht gezamenlijk een
jaarlijkse bijdrage te verstrekken om deze huur te dekken. Ommen is hiertoe bereid.

De buurt

In gesprek met de buurt bleek zorg over de omvang en activiteitenpatroon van het centrum. De initiatiefnemer en de gemeenten kiezen er daarom voor om de voorziening kleinschalig, inpandig en zonder horecavoorziening, gestalte te geven. De buurt gaf ook een aantal aandachtspunten mee zoals verkeersontsluiting, parkeren en het bestaande groen (authentieke bomen). In de uitwerking wordt dit meegenomen.

Armoedebestrijding

Als straf- en bedelaarskolonie is Ommerschans één van de in totaal 7 Koloniën van Weldadigheid. De Koloniën van Weldadigheid zijn het eerste en wereldwijd het meest grootschalige voorbeeld van een sociaal experiment van armoedebestrijding door middel van landbouw. Ommerschans was de eerste onvrije kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid: een experiment van Johannes van den Bosch om de armoede op landelijke schaal te bestrijden. De eerste kolonie is gesticht in 1818 in Frederiksoord. De Ommerschans werd in 1819 toegevoegd. De vereniging De Ommerschans maakt zich al jaren sterk voor het levend houden van de geschiedenis van Ommerschans, met nadruk op het materiële en immateriële erfgoed. Er worden meerdere malen per jaar lezingen gehouden en er zijn evenementen opgezet met betrekking tot gerelateerde themajaren. In het seizoen organiseert de vereniging rondwandelingen op en rond de Ommerschans.

Foto: De domineeswoning onderdeel van de vroegere kolonie op de Ommerschans

Tekst/Foto: Harry Woertink

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 6 december zou de fractie van D66 Ommen weer een inloopspreekuur houden in de Carrousel. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.