Home / / Boerderijnaamborden van vier historische boerderijen onthuld

Boerderijnaamborden van vier historische boerderijen onthuld

DALFSEN – Afgelopen zaterdag werden de boerderijnaamborden van vier historische boerderijen in de gemeente Dalfsen onthuld. De boerderijen hebben de namen ‘Sandwyk’, ‘Oude Rozeboom’, ‘Die Haer’ en ‘Derk Albertsplaats’ gekregen. Allen verwijzen naar hun eigen geschiedenis.

Wethouder Jan Uitslag onthulde samen met de bewoners, per boerderij de unieke borden in Hoonhorst, Lemelerveld, Dalfsen en Nieuwleusen. Tussen de bezoeken aan de locaties, werden de aanwezigen bij de onthulling in stijl vervoerd door een tractor met tentwagen. De Historische Kring Dalfsen en Ni’jluusn van Vrogger organiseerden het geheel en gaven per boerderij een toelichting met historische achtergronden.

Het project ‘Naam op Gevel’ werd vanuit het cultuurbeleid van de gemeente Dalfsen (DNA van Dalfsen) geïnitieerd, met het doel een stukje van de geschiedenis van de gemeente Dalfsen zichtbaar te maken met behulp van verbeelding. Door zoveel mogelijk de oude namen terug te brengen op de boerderijen, wordt aandacht gegeven aan de verbondenheid van de gemeente en de agrarische sector. Wethouder Jan Uitslag: “In Oudleusen is dit project in 2019 al gerealiseerd en kregen verschillende historische boerderijen een naam. Hier was, de inmiddels overleden, Frank van Pijkeren uit Oudleusen kartrekker van. Dit project wilden we heel graag in de rest van de gemeente ook mogelijk maken. Uit een oproep zijn maar liefst ongeveer 60 historische boerderijen aangemeld. Het is mooi dat we nu de eerste vier borden op de gevels plaatsen. Zo wordt een stukje geschiedenis van soms wel honderden jaren geleden, nu in 2021 weer zichtbaar.”

Werkgroepen

De Werkgroep Boerderijen en Veldnamen van de Historische Kring Dalfsen is al jaren bezig met historisch boerderijonderzoek en heeft zich verdiept in de (naam)geschiedenis van vele boerderijen in de gemeente Dalfsen. Dit onderzoek heeft geholpen bij de bepaling van een geschikte naam. Hier volgen de vier historische boerderijen.

Sandwyk

Boerderij Sandwyk ligt in het buurschap Millingen naast het huidige Sterrebos en is ontstaan uit een voormalig landhuis Sandwyk. Het voormalig landhuis, gebouwd in 1733, viel onder dezelfde familie als de eigenaar van het bestaande landhuis Den Aalshorst. Landhuis Sandwyk is in 1822 deels afgebroken waarna een bouwdeel is doorgezet als boerenbedrijf en inmiddels vele verschillende eigenaren heeft gehad. Momenteel is het nog steeds een boerenbedrijf.

Oude Rozeboom

Dit erf ligt aan de eeuwenoude handelsweg ‘de oude Twentseweg’ die liep van Kampen naar Osnabrück. De Oude Rozeboom is een herberg geweest en uit oude kaarten is dit duidelijk zichtbaar. Het erf ligt op een oude vruchtbare zandrug ‘de Oude Veldhoek’ die werd begrenst door het woeste land uit Dalmsholte en het veen en heidelandschap De Moer. Het erf valt momenteel onder Dalfsen, maar behoorde vroeger tot de gemeente Heino. Tot de jaren ’70 was het een boerenbedrijf, de huidige eigenaar heeft de boerderij als woning omgebouwd waarbij aandacht is besteed aan authentieke details.

Erve die Haer

Dit erf heeft in de afgelopen eeuwen meerdere namen gekend waarbij de bewoners vaak werden vernoemd naar het erf. Dit was tot de jaren ’50 van de vorige eeuw heel gebruikelijk. Deze boerderij wordt voor het eerst genoemd in oude documenten uit 1376 en is eigendom geweest van het Zwartewaterklooster onder Hasselt en later het convent Kinderhuis te Zwolle. De boerderij is tot eind 18e eeuw verpacht geweest en daarna in eigendom gekomen van Lucas Habers. Dit blijkt uit de eerste kadastrale beschrijving uit 1832. Hierna hebben er vele verschillende eigenaren gewoond en het wordt nu gebruikt als woonhuis en kantoorruimte door Hiawatha Actief.

Derk Albertsplaats

Deze monumentale boerderij staat op de huisplaats van de aloude boerderij uit de tijd dat de bekende 17e eeuwse Zwolse griffier familie Roelinck, Participant van de Leusener Compagnie, daar eigenaar van was. De huidige boerderij is het stamhuis van de familie Huzen. Vele generaties Huzen woonden daarna nog op deze boerderij. De boerderij is momenteel als woonhuis omgebouwd en is vernoemd naar één van de voormalige bewoners Derk Alberts.

Foto: Evert Jan Goos

 

Foto: Aan de Welsummerweg 32 werd door de eigenaren Diane Pekkeriet en Remco Stappenbelt samen met wethouder Jan Uitslag van de gemeente Dalfsen de boerderijnaam ‘Erve Die Haer’ onthuld.

 

Lees ook

Inloopuurtje LPO in Beerzerveld

BEERZERVELD – De fractie van de Lokale Partij Ommen vergadert op maandag 25 oktober bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.