Home / / 40 jaar Unicef in Lemelerveld: ‘Steun vrijwilligers is essentieel’

40 jaar Unicef in Lemelerveld: ‘Steun vrijwilligers is essentieel’

LEMELERVELD – ‘Heel Lemelerveld bakt voor Unicef’, zo luidde de slogan waarmee de plaatselijke afdeling van de kinderrechtenorganisatie afgelopen zaterdag het veertigjarig bestaan luister bijzette.

‘Heel Lemelerveld’ was wellicht wat te hoog gegrepen, maar in de aanloop naar de actiedag waren toch enkele tientallen inwoners in de keuken aan de slag gegaan. Het resultaat van hun inspanningen was zaterdag te proeven en te koop in een tiental kramen op het Kroonplein. Dorpelingen bakten zelf allerlei taarten, cupcakes en andere heerlijkheden, waarvan de verkoopopbrengst bestemd was voor Unicef. “Ik heb het simpel gehouden”, zegt bakster Janske Grootemarsink, die onder meer een zelfgebakken kwarktaart met kersen verkocht. “Ik sta niet dagelijks in de keuken te bakken. Hooguit voor feestelijke gelegenheden, zoals verjaardagen. En ja, dit vond ik ook een mooie aanleiding.”

Zilveren speld

De opbrengst van de dag bedroeg in totaal exact 550 euro en 75 cent. “Een mooi bedrag, daar zijn we heel tevreden mee”, aldus Klazien Broeks, één van de huidige ‘kartrekkers’ van de activiteiten van Unicef Lemelerveld. Met de bak-actie werd tevens de aandacht gevestigd op het veertigjarig bestaan van de lokale afdeling. Die kreeg die ochtend extra cachet door een onderscheiding voor Diny Laarman, die vier decennia geleden aan de wieg van de lokale afdeling stond. Ze ontving de zilveren speld, die bij een dergelijk lustrum aan Unicef-vrijwilligers wordt uitgereikt. Pierre Schoonhoven, voorzitter van de regio Zwolle, kwam ervoor naar Lemelerveld, waarna de 75-jarige oud-wethouder samen met huidig wethouder Jan Uitslag van de gemeente Dalfsen symbolisch de eerste taart aansneed, ter opening van de manifestatie.

Wenskaarten

“Ik richtte samen met mevrouw Schiller de plaatselijke afdeling op”, gaat Laarman terug naar het begin, “nadat we enthousiast waren gemaakt door vrijwilligers van de afdeling in Heino. Dat enthousiasme heb je echt nodig om zo’n afdeling van de grond te tillen, want dat lukt namelijk lang niet overal. Daarnaast moet je de steun hebben van voldoende vrijwilligers en medewerking uit de samenleving. Ik denk dat het hielp dat we konden uitleggen dat er maar een heel klein percentage opging aan de kosten van het organiseren.” In die jaren verkreeg Unicef haar inkomsten voornamelijk uit de verkoop van wens- en felicitatiekaarten. “Aanvankelijk bij de plaatselijke Rabobank, en toen die dicht ging in de bibliotheek. Maar daar hadden mensen niet altijd hun portemonnee bij zich”, weet Laarman. “Daarna stonden we jarenlang bij de supermarkt van Johan Neppelink, dat werkte goed.”

Sponsorlopen

Mede daardoor liep de opbrengst geleidelijk op, tot zo’n tweeduizend euro op jaarbasis. Maar met de opkomst van e-mail en internet raakten wenskaarten steeds meer in onbruik en moest Unicef zoeken naar andere inkomstenbronnen. De organisatie haakte, ook elders in het land, aan bij bestaande evenementen, zoals sponsorlopen en concerten, waarbij een deel van de opbrengsten – en soms in zijn geheel – voor het goede doel was. “Soms organiseerden we ook zelf evenementen”, vertelt Diny Laarman. “Zo bakten we hamburgers bij de opening van het zwembad. Met succes, want zeker als er veel mensen meeliepen, leverde het zomaar vier- à vijfduizend euro op.”

Zeldzaamheid

Veertig jaar vrijwilligerswerk, dat komt niet veel meer voor, weet ook Pierre Schoonhoven. “Vaak willen mensen zich niet meer voor langere tijd binden aan vrijwilligerswerk, dus het wordt echt een zeldzaamheid. Met name door corona zijn veel vrijwilligers het afgelopen jaar weggevallen, al komen er gelukkig ook weer jongere vrijwilligers voor terug. Maar dat is dus wel een ander soort vrijwilliger.”

Tekst/Foto’s: Hans Keesmaat

Lees ook

Kerstconcert in WH Zwart Hal

LEMELERVELD – Ad Huetink verzorgt op zaterdag 11 december een orgelconcert in de WH Zwart …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.