Home / /

DALFSEN – op donderdagmiddag 7 oktober verzamelden geïnteresseerden in verantwoord gebruik van maaisel voor bodemverbetering zich, op de gemeentewerf van Dalfsen en bij Loonbedrijf Lindeboom in Ankum.

De bezoekers kwamen hier om kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen. Aan de orde kwamen de effecten en risico’s bij het gebruik van maaisel en de mogelijkheden binnen de regelgeving. Wethouder Ruud van Leeuwen van Dalfsen opende op de gemeentewerf de bijeenkomst, waarna er een levendige discussie ontstond bij de verschillende stands. De eerste bevindingen uit het onderzoek van de pilot OMAB oftewel het Organisch (rest) Materiaal Als Bodemverbeteraar werden besproken.

Samenwerking

OMAB is een samenwerking van de drie Vechtdal gemeenten, de twee waterschappen, ANV de Ommer Marke en de Provincie Overijssel. De Omgevingsdienst IJsselland gaf uitleg over de ‘Overijsselse Standaard’, een door de Provincie Overijssel goedgekeurde werkwijze, waarbij gezorgd wordt dat alleen ‘schoon en onverdacht’ maaisel bij de boer terecht komt. De Overijsselse Standaard is vanuit OMAB ontwikkeld. De gemeente Dalfsen liet zien hoe dat in de praktijk georganiseerd kan worden.

Product met waarde

Intussen kon bij Loonbedrijf Lindeboom kennis gemaakt worden met de praktijk. Er stond een maai-zuigcombinatie van de gemeente Dalfsen. Hiermee wordt gemaaid gras meteen opgezogen. Er was een sleepmat (om slootmateriaal meteen mee te verplaatsen) en er was verse en oude bioterra-compost van maaisel. Hans Wijnen van het algemeen bestuur van WDODelta gaf uitleg over het beleid bij het waterschap. Ook zij willen er aan meewerken om maaisel niet langer te zien als afval, maar als product met waarde. De bijeenkomst bood aanknopingspunten voor verdere samenwerking en verbetering van de (ook juridische) mogelijkheden. Meer informatie is te lezen op:

www.ommermarke.nl

www.odijsselland.nl

Lees ook

Lampie: Ommermars

In 99 van de honderd ochtenden ben ik als eerste op. Een paar uur later …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.