Yad Vashem postuum uitgereikt aan studentenstel Frits Iordens-Anna Maclaine Pont

EERDE/OMMEN – Aan Frits (Frits) Herbert Iordens (1919-1943) en Anna Maclaine Pont (1916-1969) is donderdag 2 september 2021 postuum de Yad Vashem onderscheiding uitgereikt. Dit voor de hulp die beiden hebben geboden om Joodse kinderen uit handen van de Duitsers te houden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De uitreiking vond plaats op kasteel Eerde in Ommen in aanwezigheid van familieleden van beide verzetshelden. Namens het gemeentebestuur van Ommen was burgemeester Hans Vroomen vertegenwoordigd. De onderscheiding, een certificaat met medaille, werd uitgereikt door mr. Naor Gilon, ambassadeur van Israël aan twee nabestaanden én naamgenoten, neef Frits Iordens uit Amsterdam en nicht Anne Maclaine Pont uit Wijchen.
Tijdens de ceremonie onder leiding van Jeanet Tillema van de gemeente Ommen werden in kasteel Eerde toespraken gehouden door de heer R. Moscou (vrijwilliger voor Yad Vashem), dr. B.J. Flim (historicus en schrijver van het boek ‘Onder de klok; georganiseerde hulp aan Joodse kinderen’), mevrouw drs. M. van der Starre (vice-voorzitter College van Bestuur Universiteit Utrecht) en burgemeester Vroomen. Namens de familie bedankte de nicht Paulien Nordbeck-Iordens iedereen die had meegeholpen aan het organiseren van de bijeenkomst. Het programma werd afgewisseld met muziek en gedichten
Rechtvaardigen
De Yad Vashem onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ komt toe aan hen die met gevaar voor eigen leven in de Tweede Wereldoorlog het leven van Joodse medeburgers hebben gered. Op een monument in Jeruzalem worden slachtoffers van de Holocaust en helpers van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog geëerd. De verzetsdaden van Iordens en Maclain Pont werden aan de vergetelheid ontrukt door de verhalen op de website OudOmmen.nl. Voor de destijds waarnemend burgemeester Bas Verkerk aanleiding om een initiatief voor een onderscheiding op te starten. Dat werd in werking gezet en met succes afgerond door burgemeester Hans Vroomen.

Studententijd

In hun studententijd vertoefden Iordens en Maclain Pont regelmatig op landgoed Eerde van baron Philip Dirk van Palland van Eerde. Ook met het oog om Joodse kinderen onder te laten duiken, met name op de Weversnest, een van de huisje van de baron. Zowel Iordens als Maclain Pont was actief betrokken bij het Utrechts Kindercomité, dat georganiseerde hulp bood aan Joodse kinderen. Deze verzetsgroep hielp honderden Joodse kinderen onderduiken in pleeggezinnen. Ook in de regio Ommen. Vanaf de zomer 1943 begonnen Frits en Anna zich ook in te zetten om geallieerde piloten onder te laten duiken. Hiervoor werd onder meer een lijn naar België opgezet. Op 2 maart 1944 werd Frits in het Belgische Hasselt bij een vluchtpoging door de Duitsers doorgeschoten. Na de bevrijding werd Frits op verzoek van Anna met speciale toestemming herbegraven op landgoed Eerde. Meer informatie is te vinden op www.oudommen.nl.

Foto (vlnr): burgemeester Hans Vroomen, neef Frits Iordens, nicht Anne Maclain Pont en de ambassadeur van Israel Naor Gilon. Foto: Harry Woertink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.