Home / / Verzilverlening open voor huiseigenaren vanaf 58 jaar

Verzilverlening open voor huiseigenaren vanaf 58 jaar

DALFSEN – Vanaf 1 september kunnen inwoners van Dalfsen een aanvraag indienen voor een zogeheten verzilverlening. Deze gemeentelijke regeling, die ook elders in het land wordt toegepast, geldt voor mensen vanaf 58 jaar met een eigen woning.

Deze inwoners kunnen een lening aanvragen bij de gemeente om hun huis levensloopbestendig te verbouwen, zodat ze er langer zelfstandig in kunnen blijven wonen. Ze maken dan gebruik van de overwaarde van hun woning. Door deze lening gaan de maandlasten niet omhoog. De lening bedraagt minimaal 2.500 euro en maximaal 40.000 euro. De lening wordt verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, dat een vast laag rentepercentage hanteert. De aanvragers betalen wel rente, maar die wordt opgeplust bij het geleende bedrag. Bij verkoop van de woning of bij overlijden moet de lening worden terugbetaald. Een aanvraag is overigens alleen zinvol als de waarde van de woning aanzienlijk hoger ligt dan de hoogte van de hypotheek.

Noodzakelijke aanpassingen

Dalfsen heeft deze lening ingesteld naar aanleiding van vragen van de CDA-fractie in de gemeenteraad. “De doelgroep wordt gevormd door mensen met minder pensioen, maar met waarde in hun woning. Die kunnen ze hierdoor te gelde maken om te investeren in hun woongenot en welzijn”, legt wethouder André Schuurman uit. De gemeente heeft drie ton vrijgemaakt voor het verstrekken van Verzilverleningen. Volgens wethouder André Schuurman leent de gemeente dit bij de Bank Nederlandse Gemeenten, die er geen rentevergoeding voor vraagt. “Doordat inwoners langer zelfstandig blijven wonen, hebben we naar verwachting als gemeente op termijn minder kosten.” De eigenaar kan in combinatie met een toekomstbestendige verbouwing ook duurzaamheidsmaatregelen nemen. De gemeente heeft een zogeheten inspiratielijst opgesteld voor de maatregelen die met de Verzilverlening kunnen worden uitgevoerd. WMO-consulenten en energiecoaches kunnen eigenaren adviseren over de noodzakelijke aanpassingen. Inschrijven kan via de website van de gemeente.

Tekst: Hans Keesmaat

Lees ook

Boerenmarkt Vilsteren

VILSTEREN – op zaterdag 18 september tussen 11.00 en 16.00 uur is er weer een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.