Home / / Scholieren Bernardusschool maken kennis met molen De Lelie

Scholieren Bernardusschool maken kennis met molen De Lelie

OMMEN – Met de bedoeling de jeugd actief te betrekken bij het monumentale erfgoed in hun omgeving werd vrijdag 10 september voorafgaand aan de Open Monumentendag een zogeheten Klassendag voor scholieren van de basisschool Sint Bernardus gehouden. Op molen De Lelie en de Scheepstimmerwerkplaats van de Vechtzomp werd aandacht besteed aan dit jaarlijks evenement.

Groep 8 van de Sint Bernardusschool werd rondgeleid door molenaar Anton Wolters. Hij wees de leerlingen op het belang van de molen als monument. De reacties van de kinderen waren enthousiast en ze vuurden tal van vragen af op de molenaar. Zo kwamen ze erachter dat de korenmolen meer dan mooi is. Een molen is functioneel en maalt meel voor de bakker. De molenaar is ook een soort weerman, ervoeren de leerlingen. De molenaar legde uit hoe hij kan zien of er wind is en of er regen onderweg is. Vooral als er onweer op komst is, moet de molenaar tijdig maatregelen nemen om de molenwieken stil te zetten. Wolters vertelde ook dat de Vechtzomp begin 2023 gaat varen op de Vecht als een toeristische attractie.

Quiz

Na afloop werden de leerlingen getrakteerd op een ijsje en kon er in het museum van de molen een quiz gemaakt worden, waarvan de uitslag later op school bekend gemaakt wordt. Het bestuur van de Open Monumentendag in Ommen is blij met de medewerking van zowel de school als die van de molenaar. “Op deze wijze leren kinderen de waarde en het belang van cultureel erfgoed, het oude molenaarsambacht en over het bezochte monument”, aldus de het bestuur van de Stichting Open Monumentendag Ommen.

Molenaar Anton Wolters wijst de scholieren op het belang van een monument

Tekst/Foto: Harry Woertink

Lees ook

Leren breien en haken

NIEUWLEUSEN – Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen is het weer mogelijk om te (leren) …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.