Home / / Saam Welzijn wil mensen bij elkaar brengen met Maatjesproject

Saam Welzijn wil mensen bij elkaar brengen met Maatjesproject

DALFSEN – Afgelopen seizoen kreeg het, als uitvloeisel van de coronacrisis, al mondjesmaat gestalte, maar dit seizoen willen de welzijnswerkers van Saam Welzijn er vaste vorm aan geven: een maatjesproject. Bedoeld om mensen bij elkaar te brengen die ‘in’ zijn voor gesprekken of die samen activiteiten willen ondernemen. Saam Welzijn zoekt er vrijwilligers voor die kunnen inspelen op de ontstane vraag.

Dat de coronatijd ook iets goeds heeft voortgebracht, bewijst de saamhorigheid en bereidwilligheid die ontstond om anderen bij te staan. “We merkten dat vooral aan het begin van de coronacrisis, bij de eerste lockdown”, vertelt Wendy Leeuwenkuyl, welzijns- en ouderenwerker bij Saam Welzijn. “We kregen spontaan aanmeldingen van inwoners die wat wilden doen voor anderen, met name ouderen en mensen met onderliggende beperkingen die geïsoleerd dreigden te raken. Aanvankelijk hadden veel ouderen een houding van ‘we redden ons wel’, maar naarmate het langer ging duren, kon je merken dat voor sommigen hun wereldje wel heel klein werd. Door de lockdown zagen ze veel minder mensen en was het wandelingetje naar de supermarkt soms het enige moment van afwisseling op een dag.”
“Daarnaast zijn we afgelopen seizoen gestart met een project waarmee we de wijken in gaan en mensen ook achter de voordeur opzoeken”, vult haar collega Judith Bos aan. “Daardoor krijgen we een scherper beeld van de behoefte die er bij veel mensen bestaat. We ervaren trouwens ook dat de bereidheid om wat voor elkaar te doen in de verschillende kernen van Dalfsen erg groot is. Er is hier nog echt ‘noaberschap’; de lokale gemeenschappen zijn klein genoeg om te waarborgen dat mensen elkaar kennen en naar elkaar omzien.”

Rummikubben

Saam Welzijn inventariseerde zowel vraag als aanbod en bracht mensen – soms vage bekenden, soms volmaakte vreemden – bij elkaar voor bijvoorbeeld een praatje bij een kopje koffie, een gezamenlijke wandeling, samen bewegen en andere vormen van kleinschalig sociaal contact. “We hebben afgelopen seizoen zo’n twintig matches gesloten, dus zo’n veertig mensen bij elkaar gebracht”, aldus Judith Bos. “We merken dat hier behoefte aan is, ook nu de invloed van corona blijkt af te nemen. En omdat momenteel de vraag groter is dan het aanbod, zoeken we naar vrijwilligers die sociale contacten willen onderhouden met mensen die daarnaar verlangen.”
In overleg kan dat contact allerlei vormen aannemen, en ook de duur en de regelmaat kan verschillen. “Een keertje in de week met iemand rummikubben, of een keer of twee per week de boodschappen voor iemand doen”, geeft Wendy Leeuwenkuyl als voorbeeld. “Af en toe langsgaan voor een kopje koffie en een praatje of samen gaan wandelen. Maar je kunt ook denken aan praktische hulp: een klusjesmaatje of een chauffeur die je regelmatig naar de huisarts of het ziekenhuis brengt.
Daarnaast willen de welzijnswerkers de samenwerking zoeken met bijvoorbeeld sportverenigingen in de gemeente Dalfsen. “We kunnen bijvoorbeeld sportmaatjes vinden voor mensen die een te hoge drempel ervaren om in hun eentje naar een sportclub te gaan. Of kijken of we in samenwerking met het vrijwilligerspunt verenigingen kunnen ondersteunen bij het trainen of toerusten van vrijwilligers, zoals bijvoorbeeld met een EHBO-training.

‘Noaberschap’

Saam Welzijn wil vanaf deze week vaste vorm geven aan het maatjesproject, door een database aan te leggen van zowel vraag als aanbod. Judith Bos: “Zo kunnen we kijken hoe we wensen en mogelijkheden op elkaar kunnen laten aansluiten. Het past ook bij de manier waarop veel mensen tegenwoordig vrijwilligerswerk willen verrichten: je legt je niet meer voor jaren vast, maar wilt flexibel omgaan met je tijdsindeling.” Wat niet wegneemt dat elke potentiële ‘match’ zorgvuldig wordt begeleid door de welzijnswerkers van Saam. “We schatten in overleg van tevoren in of mensen een klik met elkaar hebben, of ze elkaar kunnen aanvullen. We staan vrijwilligers ook bij als ze vragen hebben, of rusten ze toe voor specifieke taken. Zo kun je via het Vrijwilligerspunt bijvoorbeeld een EHBO-cursus volgen”, aldus Judith Bos.
Wendy Leeuwenkuyl vult aan: “We willen dit soort ‘noaberschap’ een boost geven. Het levert ook voor de vrijwilligers aan de aanbodkant echt iets op: nieuwe sociale contacten bijvoorbeeld. Voor sommigen een vaste structuur in hun dagindeling. En het geeft voldoening als je andere tot steun kunt zijn of praktisch kunt helpen. Je wordt er zelf ook heel blij van.”
Omdat het merendeel van de huidige vrijwilligers uit ouderen bestaat, zoekt Saam met name ook mensen van jongere leeftijd. Zo kan het maatjesproject ook fungeren als maatschappelijke stage of snuffelstage. Wie meer wil weten of zich wil aanmelden als vrijwilliger voor het maatjesproject, kan contact opnemen met de welzijnswerkers van Saam Welzijn: Wendy Leeuwenkuyl, tel. 06-1250 5398, Judith Bos, tel. 061192 2858, of Ariën Langejans, tel. 06-1185 8073.

Wendy Leeuwenkuyl (links) en Judith Bos (rechts), welzijnswerkers van Saam Welzijn, willen komend seizoen het maatjesproject een ‘boost’ geven.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

Lees ook

Oecumenische viering in de Grote Kerk

DALFSEN – In de vredesweek is er op zondag 26 september een oecumenische viering in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.