Home / / Saam Welzijn haakt met koek in op Dag van de Ouderen

Saam Welzijn haakt met koek in op Dag van de Ouderen

DALFSEN – ‘Ouder worden doe je samen. Blijf meedoen’. Dat is het motto waarmee Saam Welzijn aandacht gaf aan de Nationale Dag van de Ouderen op vrijdag 1 oktober. De ouderen die meededen aan de activiteiten van Saam Welzijn in de gemeente Dalfsen werden vorige week onthaald met koek en een bijbehorend kaartje.

“Het is een klein gebaar, maar je kunt die koek zien als metafoor voor onze doelstellingen”, zegt ouderencoördinator Magriet Zandink. “We willen er voor hen zijn, warmte en betrokkenheid bieden.” Dat streven kreeg voor Saam Welzijn vooral gestalte in coronatijd. Daarvóór organiseerde de welzijnsinstelling al veel activiteiten voor deze doelgroep, maar die leken juist in de periode waarin er zo weinig mogelijk was, aan belang toe te nemen. “Nu het normale leven en de activiteiten langzaam weer op gang komen, merken we hoezeer mensen het sociaal contact en de activiteiten gemist hebben”, aldus ouderenadviseur Wendy Leeuwenkuyl. “Veel ouderen voelden zich tijdens de corona-pandemie eenzamer dan voorheen.” Zandink vult aan: “Ontberen is waarderen. Je gaat iets meer waarderen als je het een tijdje moet missen.”

Zorg en welzijn

Saam biedt ook dit seizoen een veelheid aan activiteiten, al dan niet specifiek gericht op ouderen. Van voorlichtingsactiviteiten als valpreventie en hulp bij technologische ontwikkelingen tot (mee-)doe-, activerings- en bewegingsactiviteiten zoals een popkoor, de sjoelclub en de beweegtuin. “In de eerste plaats bedoeld om ouderen in staat te stellen langer zelfstandig te blijven wonen, want daar is het beleid van rijk en gemeenten momenteel op gericht”, weet ouderenadviseur Alie Buit. “Maar de achterliggende gedachte is niet alleen om ouderen fysiek te ondersteunen, maar ook mentaal. Mensen leven op als ze sociale contacten hebben. Bovendien is het hebben van een netwerk goed als je om hulp verlegen zit en een beroep moet doen op anderen. Bijvoorbeeld bij de digitalisering, die steeds belangrijker wordt in het dagelijks leven. Dat zie je momenteel aan de coronapas.” Bij dat laatste ondersteunt Saam Welzijn overigens zelf ook, in samenwerking met andere organisaties, zoals Carinova en de Trefkoele. Maar ook het Infopunt in de bibliotheekvestigingen, waar ouderen – maar ook andere inwoners – terecht kunnen met hulpvragen op zeer uiteenlopende gebieden. Van heel praktisch tot emotioneel diepgaand.
“Betekenisvol ouder worden”, noemt Zandink het. “Ook als je het lichamelijk en financieel goed hebt, kun je als oudere in een isolement raken en behoefte hebben aan zingeving. We spelen waar mogelijk in op vragen en wensen, bijvoorbeeld als ze ideeën hebben voor nieuwe activiteiten.” Alie Buit vult aan: “Saam Welzijn heeft in de hele gemeente Dalfsen zo’n vijfhonderd vrijwilligers die daarbij kunnen helpen. Maar we kunnen ouderen, als ze dat willen, ook mobiliseren om zelf het organiseren op zich te nemen. Want ook dat draagt bij aan zelfredzaamheid en het gevoel iets nuttigs te kunnen bijdragen aan de samenleving.”

‘Lang leve thuis’

Afgelopen seizoen begon Saam Welzijn met de huisbezoeken in de wijken. Hiervoor getrainde vrijwilligers gaan dan gefaseerd bij 75-plussers langs om – indien zij dat willen – gericht te informeren naar hun welzijn en wensen. Het initiatief sluit aan op ‘Lange leve thuis’, het streven om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten leven, omringd met goede zorg. Vanwege corona was dit afgelopen jaar slechts zeer beperkt mogelijk, maar dit seizoen wil de welzijnsorganisatie er de schouders onder zetten. “We hebben gemerkt dat het laagdrempelig is en onze bekendheid vergroot. De bus van Saam Welzijn is zeer herkenbaar, soms komen mensen al naar ons toe als we in de straat parkeren”, zegt Alie Buit. Vrijwilligers die de huisbezoeken willen afleggen, zijn overigens nog steeds welkom. Ze krijgen een training voordat ze op stap gaan. Aanmelden kan bij a.buit@saamwelzijn.nl.

Ouderenadviseurs en welzijnswerkers Alie Buit, Magriet Zandink en Wendy Leeuwenkuyl (v.l.n.r.) hopen dat ook ‘nieuwe’ ouderen zich aansluiten bij de activiteiten die Saam Welzijn voor deze doelgroep organiseert.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

Lees ook

Bingo in het Pluscafé

DALFSEN – Op 24 oktober is er weer een bingo in het Pluscafe van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.