Home / / Recreatieveld bij de Vecht brandschoon dankzij Henk Kampman en opruimploeg

Recreatieveld bij de Vecht brandschoon dankzij Henk Kampman en opruimploeg

OMMEN – De hemel is loodkleurig deze ochtend, maar de temperatuur is aangenaam. Verder is het droog en windstil. Prima klusweer dus. Aan de oever van de Vecht, nabij het omstreden kunstwerk De Wulp instrueert Henk Kampman een groepje vrijwilligers dat zich aan heeft gemeld om de oever van de gekanaliseerde rivier te ontdoen van onrechtmatigheid zoals doppen, plastic zakken en geplastificeerde drinkkartonnetjes.

Kampman, vleesgeworden symbool van gymvereniging Energy Ommen deelt hesjes en grijpers uit. Deze zijn beschikbaar gesteld door de gemeente Ommen, die het initiatief van natuureducatie IVN van harte ondersteunt. “Alle lof hiervoor”, beaamt Kampman, die de hesjes en hulpmiddelen keurig heeft uitgestald. In trainingsjack, om misverstanden te voorkomen voorzien van de eigen voornaam op de rug, houdt de schoonmaakleider een inleidend praatje en benadrukt het belang van de actie.

Octopus

“Plastic is troep en hoort niet in de rivier of aan de oever. Want dan komt het uiteindelijk in de zee terecht en dat is slecht voor vissen, vogels en zeeschildpadden.” Kampman wordt aangevuld door de jongste uit de groep vrijwilligers. “En voor de octopus”, merkt het meiske op. Jaja, die was Henk even vergeten. Het inleidende verhaal gaat erin als taart in Dik Trom. De jeugd is razend enthousiast en stort zich na vrijgave van goeroe Henk op de hulpmiddelen en plastic zakken. “Wie het eerst de zak vol heeft jongens.” Het klinkt wat banaal, maar de opdracht is meer dan oké.
Als de schoonmakers vanaf de Wulp in alle windrichting uitwaaieren, heeft Kampman tijd voor nadere toelichting. “Een prima initiatief deze actie. Vanuit Energy doen we voor de tweede keer mee. De missie van Schone Rivieren? Over een paar jaren al het water vrij van plastic en andere rommel. We moeten zorgen dat het onderwaterleven niet verstikt. Daar dragen we graag aan bij. Ruim je troep op. Kijk, overal staan prullenbakken. Hartstikke goed van de gemeente. Wij, ouders en opa’s en oma’s moeten zorgen voor bewustwording. Recreëren prima, maar de omgeving netjes achterlaten.”

Voorbeeld

Onder de jeugd een opvallende deelnemer, Chiel Schoenmaker. Flink gevorderd qua leeftijd, maar jong van geest en ondanks 83 kerfjes op de levenslat nog kwiek. Goed, hij loopt deze ochtend met een stok, maar die is niet bedoeld om het evenwicht te bewaren, maar op vuil te verzamelen. “Het initiatief spreekt me aan. We moeten als ouderen voorbeeld geven aan de jeugd. Klopt, mooi dat ik het kan doen ondanks mijn gevorderde leeftijd. Ik ken Henk van trimgroep De Slaghen, hoorde van de actie. Die sprak me aan, vandaar dat ik meedoe.”
Als de oostkant brandschoon is, stuit de ‘gymnastengroep’ op een schoonmaakploeg van de Dennenkamp, onder leiding van Carles Bemboom. Het gezelschap van ‘meester Carles’ ging de westkant van de brug en het havengebied te lijf en is de enige basisschool uit de gemeente die meedoet aan dit project. Hier is dus nog winst te behalen.

Tekst/Foto: Willem Lampe

Lees ook

Leren breien en haken

NIEUWLEUSEN – Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen is het weer mogelijk om te (leren) …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.