Home / / Provinciale Herdenkingsdag ‘70 jaar Molukkers in Overijssel’

Provinciale Herdenkingsdag ‘70 jaar Molukkers in Overijssel’

REGIO – Behoefte aan erkenning van het aangedane leed is nog steeds aanwezig bij de Molukse bevolking. De herdenking ‘70 jaar Molukkers in Overijssel’, op zaterdag 4 september in Het Centrum in Nijverdal, werd een bijzonder samenzijn.

Overijssel was de enige provincie in Nederland die veel aandacht schonk aan het feit dat in 1951 ruim 12.500 Molukkers per schip in Nederland aankwamen. Op de Herdenkingsdag werd het boek Verbroken Belofte gepresenteerd, een boek waarin 30 interviews staan van Molukkers van de eerste, tweede en derde generatie. Ook werd de reizende expositie van A tot Z (van Almelo tot Zwolle) onthuld.
Er waren optredens van Molukse muziekgroepen en bestuurlijke afgevaardigden van zeven gemeenten met Molukse woonwijken, gaven acte de presence. Uiteraard werd de indrukwekkende Herdenkingsdag afgesloten met een Molukse maaltijd.

Pijn uit het verleden

Journalist Ditta op den Dries stond aan de wieg van het project. Haar vader, die na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië vocht, bracht haar respect voor Molukkers bij. ‘Molukkers hebben keihard voor Nederland gevochten, maar Nederland heeft hen daarna schandalig laten vallen’, hield hij haar voor toen ze nog een kind was. Voor Tubantia interviewde ze in 2017 Paul Salakory in Wierden, die haar vertelde dat de pijn uit het verleden nog steeds als een rode draad door alle generaties loopt. De behoefte aan excuses en erkenning voor het aangedane leed is nog steeds aanwezig bij de Molukse bevolking. Ook het feit dat jongere generaties in Nederland de Molukse geschiedenis niet kennen, ervaren Molukkers als zeer schrijnend. In onderwijsboeken staat weinig tot niets geschreven over ‘de Molukse kwestie’ en dat doet zeer.
Er werd een stichting opgericht (Stichting 70 jaar Molukkers in Overijssel), waarbij oud-burgemeester Hans van Overbeeke en Wim Latupeirissa zich aansloten. Het doel van de stichting? De geschiedenis blijven doorgeven, óók binnen het onderwijs. De reizende expositie Van A (Almelo) tot Z (Zwolle) trekt de komende maanden door Overijssel en hoopt veel scholieren te bereiken.

Readshop Ommen

De interviews uit het boek Verbroken Belofte vertellen hoe Molukkers in Overijssel op tal van terreinen in het leven staan. Ze kijken terug, maar óók vooruit. Ze benoemen hun pijn, maar óók hun kansen. Er komen veel verschillende thema’s aan bod, zoals: opgroeien in de kampen, wonen in de Molukse wijk, het vasthouden van de Molukse cultuur en de Molukse waarden, de emotionele reizen naar het thuisland en het leven in twee werelden.
Dominique Latoel uit Deventer, één van de geïnterviewden uit het boek, maakte de prachtige omslag, gebaseerd op de tekens van de Alfoeren, een inheemse bevolkingsgroep uit de binnenlanden van de Molukken. Daarmee gaf hij Verbroken Belofte een karaktervol eigen gezicht. Het boek Verbroken Belofte is onder meer te koop bij de boekhandel Readshop, Kruisstraat 3 in Ommen.

Lees ook

Betsy Ramerman lijsttrekker CDA Dalfsen

DALFSEN – Bij de algemene ledenvergadering van CDA Dalfsen is Betsy Ramerman uit Lemelerveld definitief …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.