Home / / Pieter van Gurp viert honderdste verjaardag

Pieter van Gurp viert honderdste verjaardag

DALFSEN – Oud predikant Pieter van Gurp vierde afgelopen donderdag zijn honderdste verjaardag. De gehele buurt had de vlag uitgehangen.

Van Gurp werd geboren in Den Haag en komt uit een gezin van vijftien kinderen. De eeuweling heeft nog één broer en één zus. Na zijn HBS tijd met Latijn en Grieks in het pakket en de theologische studie in Kampen, werkte hij als predikant in onder andere Musselkanaal, 2e Exloërmond, Oldehove, Spakenburg en als laatste in Emmen. Ook werkte hij negen jaar als predikant in West-Australië, waar één van de dochters werd geboren. De honderdjarige beschikt over een goede gezondheid en woont nog geheel zelfstandig, wel met enige hulp van Carinova. Op zondag is hij nog steeds een trouw kerkbezoeker en ook maakt hij regelmatig een wandeling op het paadje bij zijn huis. ”Dit om fit te blijven, ik heb enkele jaren geleden ook mijn rijbewijs nog met vijf jaar verlengd”, zegt hij met een grote glimlach.

“Ja, predikant blijf je voor je hele leven”, is zijn gezegde. Daarom gaat hij ook de discussie niet uit de weg en heeft hij een duidelijke mening over alle maatschappelijke vraagstukken. Enkele jaren geleden sprak hij zich in het openbaar nog eens duidelijk uit over de koopzondagen in Dalfsen en over de ontkerkelijking in zijn algemeenheid. Vooral de zorg/verzorging van oudere mensen ging hem altijd zeer aan het hart. Hij is nog steeds strijdbaar, leest veel, studeert af en toe en schrijft regelmatig nog preken. Helaas overleed – na 62-jarig huwelijk – zijn vrouw, nu twaalf jaar geleden. Dat is een groot gemis. Uit het gezin werden 5 dochters geboren. Er zijn 35 kleinkinderen en 50 achterkleinkinderen. In de woning aan de Luukmanserf, waar de eeuweling ruim 27 jaar woont, is een soort fotogalerij ingericht met vele familieportretten. Om de twee jaar hebben wij een soort reünie en elke keer maken wij dan weer één grote nieuwe familiefoto. Die nieuwe foto werd ook afgelopen zaterdag tijdens het feestje gemaakt met ruim honderd familieleden. Burgemeester Erica van Lente kwam de eeuweling afgelopen donderdagmiddag thuis bezoeken met een grote bos bloemen en bracht de felicitaties over namens de gehele gemeente Dalfsen.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Foto: De honderdjarige met zijn vijf dochters. Ook burgemeester Erica van Lente van de gemeente Dalfsen kwam de eeuweling thuis feliciteren

Lees ook

Voetbal regio Dalfsen

ASC’62 begint te slap aan eerste helft ASC’62 speelde thuis tegen ZAC en verloor met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.